Slovenija

Predstavili vozilo na električni pogon

uk
4. 2. 2016, 16.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Šolskem centru Celje so danes predstavili avtomobil Dacia Sandero, ki so ga dijaki sami predelali v vozilo na električni pogon. Osnovna ideja je bila predelati avto v električnega za uporabo v primestni vožnji in na srednjih razdaljah.

sta
Avtomobil na elektriko

Za predelavo so dijaki uporabili serijsko vozilo Dacia Sandero s 1498-kubičnim dizelskim motorjem in petstopenjskim ročnim menjalnikom. Vozilo je po zunanjih dimenzijah ostalo nespremenjeno, prav tako so ostali nespremenjeni prema, krmilni in zavorni sistem. Na karoseriji niso predelali ničesar, električni motor pa so vgradili neposredno v obstoječi menjalnik prek originalnih gumijastih nosilcev in adapterske plošče. Pogon poteka prek originalnega vztrajnika in sklopke, akumulatorji so nameščeni v dveh kovinskih zabojih pod dnom vozila. 

Wikipedija
Pri Šolskem centru Celje bodo postavili električno polnilnico za vozila in tako postali prva srednja šola v Sloveniji s tovrstno infrastrukturo.

NAJVIŠJA HITROST 

Najvišja hitrost vozila je 130 kilometrov na uro v četrti prestavi. Prikazovalnik napetosti ves čas kaže stanje napolnjenosti, ko pa zmogljivost baterije pade na 20 odstotkov, se prižge kontrolno opozorilo na prikazovalniku. Kontroler pri nadaljnjem padanju zmogljivosti zmanjšuje motorno moč tako, da je z vozilom mogoče prepeljati še okoli 10 kilometrov z zmanjšano močjo. Ravnatelj šole Igor Lupše je še dejal, da bodo letos med drugim postavili električno polnilnico za vozila in s tem postali prva srednja šola v Sloveniji s tovrstno infrastrukturo.