Slovenija

O usodi vodstva NLB 15 minut pred sredino skupščino

STA
4. 2. 2016, 15.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

SDH je v imenu države, ki je od sanacijske injekcije jeseni 2013 edina lastnica NLB, 10. februarja sklical skupščino banke. "Politika NLB je, da sklic objavi 15 minut pred skupščino," je danes dejal predsednik uprave SDH Marko Jazbec in se izognil odgovoru, ali se po prevetritvi nadzornega sveta NLB obeta nezaupnica upravi.

STA
Koliko časa bo Janko Medja še anji predsednik uprave NLB?

"Skladno z odločbo regulatorja moramo razširiti nadzorni svet in v analizi komplementarnosti kadrov smo prišli do zaključka, da bomo dodatno popolnili nadzorni svet z novimi imeni. Gre za zelo heterogeno ekipo devetih članov, ki bo bila ključna v bodočih privatizacijskih postopkih NLB, kjer imamo zelo trdne zaveze do Evropske komisije," je dejal v DZ po sodelovanju na seji komisije za nadzor javnih financ.

O razlogih za širitev dnevnega reda skupščine, na kateri naj bi prvotno le dopolnili nadzorni svet, sedaj pa naj bi ga prevetrili, Jazbec še ni želel govoriti. "Razloge bomo pojasnili na skupščini," je bil kratek. Morebitno nezaupanje prvemu možu NLB Janku Medji pa bodo, če bo treba, formalno izrazili na skupščini.

Dela dosedanjih nadzornikov ni želel soditi. "A to ne pomeni, da SDH ne bo prišel tudi z novimi primernimi imeni, tudi skladnimi s pravili Evropske centralne banke," je poudaril. Kandidati, ki bodo po vsej verjetnosti imenovani, imajo po njegovih besedah "zelo dobro bančno prakso".

Bodo razrešili predsednika uprave Janka Medjo?

Na govorice, da bo SDH z novimi nadzorniki šel v razrešitev predsednika uprave Medje, je Jazbec odgovoril, da je ta odločitev vedno v rokah nadzornega sveta. "Do same skupščine pa ne vemo, kaj vse se bo še lahko zgodilo. Na njej se bomo skladno z dogajanji v prihodnjih dneh še odločili, ali bomo glede dela uprave izrazili eksplicitno kakšno stališče okoli dela uprave ali ne," je pojasnil.

Jazbec si pred delno privatizacijo NLB, ki bo za SDH daleč najpomembnejši postopek, želi 100-odstotno uigrano ekipo. "Naš cilj je, da se na koncu celotnega procesa maksimizira vrednost delnice, ki bo predmet prodaje, s tem pa bomo poskušali po najboljši moči vrniti davkoplačevalcem čim več denarja, ki so ga zapravili za sanacijo bank," je pojasnil. V tem trenutku, kot pravi, zelo težko sodi, ali je Medja del te uigrane ekipe. "Vendar menim, da se bo nov nadzorni svet odgovorno lotil te naloge," je dejal

Slaba posojila so po njegovih besedah težava, na katero je opozoril tudi evropski bančni regulator. "To je resen izziv za SDH v privatizacijskem postopku, saj je tako visok delež nedonosnih terjatev v portfelju bank vedno tisto, kar je zelo težko razložiti bodočim kupcem, kljub temu da so ti krediti morebiti dovolj rezervirani," je še pojasnil.

Sedaj sedemčlanski nadzorni svet NLB, ki ga vodi Gorazd Podbevšek, je po odstopu Petra Groznika, ki prihaja iz Gorenja, lansko poletje šestčlanski. V njem so Tit A. Erker, Uroš Ivanc, Miha Košak, Sergeja Slapničar in Andreas Klingen.

Nadzorni svet je po informacijah Dnevnika za tri nove člane predlagal tuje bančne strokovnjake. To so György Suranyi, nekdanji guverner madžarske narodne banke, Marina Bykova, nekdanja finančna direktorica v Citigroupu, in Laszlo Zoltan Orban, ki je med drugim delal v Svetovni banki in EBRD.