Slovenija

Najtežja misija doslej: Naši fantje v osrčje vojne

Luka Tetičkovič
4. 2. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Slovenija bo okrepila svoje sodelovanje v mednarodni koaliciji proti džihadistični skupini Islamska država in ponudila sodelovanje do 15 vojaških inštruktorjev.

Reuters
Kurdske pešmerge, v ospredju predsednik iraškega Kurdistana Masoud Barzani

Operacijo so po besedah poslancev Žana Mahniča (SDS) in Matjaža Hana (SD) na odboru za obrambo in tem za zunanjo politiko soglasno podprle vse parlamentarne skupine. Pozneje je poslanska skupina Združene levice te trditve demantirala, rekoč, da vladnega predloga ne podpirajo. »Vsekakor podpiramo boj proti IS, vendar ne v koaliciji z državami, ki boj proti terorizmu izkoriščajo za uveljavljanje svojih interesov na škodo sirskega in iraškega prebivalstva,« so zapisali na svoji spletni strani.

V novoustanovljeni nemški bazi v iraškem Kurdistanu bodo tudi naši inštruktorji.

Najzahtevnejša operacija doslej

Katičeva je na tiskovni konferenci poudarila, da bo to najzahtevnejša operacija Slovenske vojske doslej, glede na razpoložljive podatke pa bo ogroženost pripadnikov SV na terenu srednja do resna. Čeprav niso sporočili, katera enota SV bo na terenu urila kurdske enote Pešmerga, bo po vsej verjetnosti šlo za pripadnike Enote za specialno delovanje. Sprva jih bodo napotili šest, polni kontingent pa bo štel 15 vojaških inštruktorjev, ki bodo kurdske pešmerge med drugim urili v pehotni taktiki, policijskem delovanju, usposabljanju za prvo pomoč in razoroževanju eksplozivnih naprav.

Nemška baza

Kljub pomanjkanju uradnih informacij lahko sklepamo, da bo urjenje potekalo v nedavno ustanovljeni nemški bazi 15 kilometrov severno od Erbila. Nemci bodo, sodeč po sporočilih Kurdske regionalne vlade, v bazo vložili tri milijone evrov, razdeljena pa bo na tri predele. Prvega bodo uporabljali za vojaško urjenje, drugi in tretji bosta oskrbovala oklepna vozila in orožje.

Klemen Grošelj, strokovnjak za obramboslovje pravi: "Slovenija že tradicionalno ni država, ki bi bila med prvimi sodelujočimi v vojaških operacijah. Da vstopamo v te aktivnosti pozneje, ni pretirano presenečenje." 

Pošiljamo staro pehotno orožje

Berlin bo za potrebe oboroževanja tja napotil tudi sodobne jurišne puške G36 in protioklepno orožje. Naše ministrstvo za obrambo Kurdom medtem namenja starejše pehotno orožje, domnevno kalašnikovke Zastava M70 jugoslovanske izdelave. Katičeva je ob tem sporočila, da je njihova »finančna vrednost majhna, uporabna vrednost pa velika.«

Strokovnjak za obramboslovje Klemen Grošelj meni, da je to »v bistvu oprema, ki je tem kurdskim borcem blizu. Ne gre za neko kompleksno oborožitev, ki bi potrebovala veliko vzdrževanja.« Na vprašanje, ali je Zahod sklenil začeti oboroževati Kurde s protioklepnim orožjem, pa je odgovoril: »Določeni del te oborožitve očitno dobijo iz ruskih zalog, saj se v zadnjem času opaža, da imajo določeno protioklepno orožje.«

Reuters
Zastava M70, jugoslovanska izvedenka jurišne puške AK-47

Barzanijev Kurdistan

Pri članih pristojnih odborov smo poskušali preveriti podrobnosti operacije, v kateri bodo na terenu urili oborožene formacije Pešmerga, a neuspešno. Enote Pešmerge so namreč razdeljene na 36 brigad, ki med seboj niso vojaško koordinirane. Le majhen del, 12 brigad, je pod neposrednim nadzorom ministrstva za Pešmergo, medtem ko jih po lanskem poročanju Al Monitorja vsaj 70 odstotkov prisega lojalnost političnim strankam.

Iraški Kurdistan je namreč razcepljen med dve stranki, ki sta strukturirani po plemenski lojalnosti. Gre za stranko KDP, ki prisega aktualnemu predsedniku kurdske regionalne oblasti Masoudu Barzaniju, in stranko PUK, ki prisega Jalalu Talabaniju. Obe sta zaznamovani s korupcijo, ki pronica tudi do njunih oboroženih milic.