Svet

Strmoglavljenje v Smolensku ponovno buri duhove

T.C.
4. 2. 2016, 19.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nova poljska vlada je danes znova odprla preiskavo o strmoglavljenju letala, v kateri je leta 2010 pri ruskem Smolensku umrl tedanji poljski predsednik Lech Kaczynski. Ob odprtju preiskave so v Varšavi navedli, da bi lahko bila za tragedijo kriva eksplozija. Ta poteza nove desne vlade bo verjetno še dodatno poslabšala odnose z Rusijo.

Preiskava prejšnje poljske vlade je že pred leti pokazala, da je bila za nesrečo v osnovi kriva napaka pilota, v kombinaciji s slabim vremenom in tudi ne najboljšim delom ruskih kontrolorjev letenja. Podobno je ugotovila tudi ruska preiskava.

Po navedbah LifeNews je v času strmoglavljenja močno deževalo.

A zmagovalka lanskih parlamentarnih volitev, nacionalno-konservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS), ki jo vodi brat dvojček umrlega predsednika Jaroslaw Kaczynski, te razlage ni nikoli sprejela. Kot vztraja, bi lahko bila za strmoglavljenje kriva eksplozija na letalu in da je torej morda šlo za napad.

To je danes ob imenovanju 21-članske preiskovalne komisije ponovil obrambni minister Antoni Macierewicz. Kot je še dejal, verjame, da se zdaj končno približujejo "resnici".

PiS ni sicer nikoli Rusije neposredno obtožila, da je kriva za smrt nekdanjega poljskega predsednika, a vendarle ne skriva mnenja, da je imel Kremelj od strmoglavljenja leta 2010 koristi - med drugim zato, ker je v njem umrlo tudi več deset visokih predstavnikov poljske politike, vojske in gospodarstva.

Poleg tega PiS Moskvi že ves čas očita, da namerno zavlačuje s preiskavo strmoglavljenja ter prikriva in zadržuje dokaze, med drugim posnetke s črnih skrinjic.

Rusija razbitine letala resda ni želela predati kar šest let, saj da jih ne more vrniti, dokler ni preiskava v celoti zaključena.

Javnomnenjska raziskava je lani pokazala, da 22 odstotkov Poljakov verjame, da je šlo pri strmoglavljenju za napad in ne nesrečo.