Svet

Trump še povečuje vodstvo

mk
9. 12. 2015, 18.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sodeč po zadnjih javnomnenjskih raziskavah je Donald Trump še vedno najbolj resen republikanski kandidat in s 36 odstotki podpore celo povečuje prednost. Ti ga seveda ne morejo jemati povsem za svojega, saj je še deset let nazaj trdil, da je bližje demokratom.

arhiv Svet24
Donald Trump je bojno razpoložen.

Čeprav ga Američani ne jemljejo resno in se vseskozi pričakuje njegov padec na lestvici priljubljenosti, se to še vedno ni zgodilo, še več, Trump celo povečuje svoje vodstvo.

Osamljen na prvem mestu

Med vsemi republikanci bi Trump po najnovejši raziskavi dobil kar 36 odstotkov glasov. Njegov najbližji zasledovalec, teksaški senator Ted Cruz, bi namreč dobil samo 16 odstotkov glasov, nekdanji nevrokirurg Ben Carson 14, senator iz Floride Marco Rubio 12, vsi preostali kandidati pa imajo manj kot petodstotno podporo.

V nasprotju z napovedmi se Trumpu njegove provokacije celo obrestujejo. 20 odstotkov glasov prednosti ima po zadnjih raziskavah republikanski kandidat Donald Trump pred glavnimi protikandidati.

Muslimanom prepovejmo vstop v ZDA

Eden od razlogov, da Trump pridobiva podporo, je tudi njegova protipriseljenska retorika. Njegovo politiko na tem področju podpira skoraj polovica republikanskih volivcev. Pod vtisom strelskega napada, ki se je v San Bernardinu zgodil pretekli teden, je včeraj dejal, da bi morala za vse muslimane veljati prepoved vstopa v ZDA, dokler ne ugotovijo, kaj se dogaja po svetu. Trumpov protikandidat Jeb Bush je celo dejal, da se je Trumpu utrgalo. Kljub temu da so nekateri njegovi pristaši želeli, da se v ZDA živeče muslimane izžene iz države, se Trump za to ni zavzel. V nasprotju z napovedmi se torej Trumpu njegove čudaške in kontroverzne provokacije celo obrestujejo. Kar kaže, da konservativna in ksenofobna gibanja v ZDA vse bolj pridobivajo na priljubljenosti.