Svet

Sestanek največjih strank brez Mosta

mk
9. 12. 2015, 17.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V ponedeljek bosta za isto mizo pri predsednici države sedela predsednika največjih hrvaških strank Zoran Milanović in Tomislav Karamarko.

arhiv Svet24
Kolinda Grabar Kitarović je prve ženska predsednica na Hrvaškem.

V ponedeljek naj bi se tako na skupnem sestanku pogovarjali o izhodu iz položaja, v katerem se je po volitvah znašla Hrvaška.

Bo hrvaški predsednici uspelo najti rešitev, ki bo Hrvaški omogočila imenovati vlado? 

Po volitvah namreč nobena od največjih strank ne more dobiti dovolj glasov, da bi lahko oblikovala koalicijo. Obe pa tudi še vedno nočeta privoliti v veliko koalicijo obeh strank skupaj z Mostom. Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović omenjene stranke tokrat ni poklicala na razgovor. Z manjšimi strankami naj bi se namreč dobila pozneje. HDZ in SDP sta sicer na volitvah skupaj prejeli celo več kot 70 odstotkov glasov, na novih volitvah pa bi jima utegnil Most vzeti večji delež glasov. Zato obema strankama tudi nove volitve ne dišijo ravno najbolj. Več o stališčih obeh strank bo znano konec tedna po sestankih najvišjih organov obeh strank.

Predsednica s pravnimi strokovnjaki

Pred sestankom z obema predsednikoma se bo Grabar Kitarovićeva istega dne sestala tudi s petimi ustavnimi pravniki in profesorji. Kot predsednica ima po ustavi namreč več možnosti. Če nihče izmed kandidatov ne bo dobil 76 glasov poslancev, lahko tudi sama imenuje nestrankarsko vlado in razpiše ponovne volitve.