Črna kronika

Ustrelili lastnika kontroverznega portala

uk
9. 12. 2015, 16.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V ponedeljek so v Zagrebu v nogo ustrelili Michaela Ljubasa, 47-letnega lastnika portala Dnevno in tednika 7dnevno. Sprva so mediji poročali, da je šlo za ponesrečen rop, a kot kaže, je vendarle šlo za poskus atentata ali vsaj zastraševanje.

Facebook
Michael Ljubas (47) je lastnik portala Dnevno in tednika 7dnevno.

Za zdaj so policisti še precej skopi s podatki, a kot kaže, je Ljubas ravno vstopal v svoj avtomobil Honda Accord, ko je do njega prišel neznani moški in začel streljati proti njemu. Pri tem naj bi po nepotrjenih podatkih uporabil pištolo z dušilcem. Vse skupaj se je zgodilo v bližini bencinske postaje na Selski cesti. Ljubas je bil pri tem ustreljen v nogo.

Neimenovana priča streljanja 
"Napadalcev je bilo več. Strelec je sedel z vsaj še dvema moškima v kavarni."

ROP BENCINSKE

Mediji so sprva poročali, da naj bi strelec poskušal oropati bencinsko postajo, Ljubas pa naj bi bil naključna žrtev, vendar je policija včeraj spremenila svojo zgodbo in potrdila, da je bil napad najverjetneje usmerjen neposredno proti Ljubasu. Ni sicer znano, ali gre dejansko za poskus atentata ali so Ljubasa poskušali le prestrašiti. Hrvaški mediji ugibajo, da je verjetnejša ta druga možnost, saj potencialni plačani morilec najverjetneje ne bi meril v nogo.

KAPLJICE KRVI

Na mesto streljanja je hitro prišla prva pomoč in ranjenega Ljubasa odpeljala v bolnišnico. Policisti so takoj začeli preiskovati mesto zločina. V eni od sosednjih ulic so našli kapljice krvi, ki bi lahko pripadale tudi enemu od napadalcev, vendar tega policija ni ne ovrgla ne potrdila.

VEČ NAPADALCEV

Eden od sosedov, ki je ves dogodek videl, je pozneje povedal, da je napadalec s še dvema moškima sedel v bližnji kavarni. Dodal je, da se mu je zdelo, da so nekoga čakali, saj naj bi nenehno pogledovali okoli sebe. Vendar pa naj bi bil strelec samo eden, in če ga bodo odkrili, bo obtožen poskusa umora.

10 milijonov evrov
 naj bi dolgovala podjetja hrvaškega tajkuna. 

NEKDANJI POSLOVNI PARTNERJI?

Hrvaška javnost ugiba, ali bi lahko bil strelec kateri od Ljubasovih nekdanjih poslovnih partnerjev. Njegova podjetja naj bi dolgovala kar 70 milijonov kun (približno 9,19 milijona evrov). Sporne so tudi objave na portalu, zaradi katerih se je Ljubas že večkrat znašel na sodišču. Nazadnje je zagrebško sodišče odločilo, da mora portal izplačati 35.000 kun (približno 4600 evrov) sodnici Luciji Miše. Leta 2014 je namreč portal objavil članek z naslovom Kako do pravice v državi pravičnosti? Delovno sodišče namesto pravic delavcev ščiti Pusićkino ministrstvo. V članku se je novinar obregnil ob eno od odločitev sodnice.