Svet

Merklova premagala šefa Islamske države

STA/G.G.
9. 12. 2015, 15.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriška revija Time je za osebnost letošnjega leta izbrala nemško kanclerko Angelo Merkel zaradi njene vodilne vloge pri reševanju evropskih dolžniške in begunske krize ter posredovanja v konfliktu v Ukrajini.

Angele Merkel na naslovnici Time Magazina.

"Ker je od svoje države zahtevala več, kot bi si večina politikov upala, ker se je zoperstavila tiraniji in preračunljivosti ter zato, ker je pokazala trdno moralno vodstvo v svetu, kjer tega primanjkuje, je Angela Merkel osebnost leta revije Time," je v utemeljitvi izpostavila urednica revije Nancy Gibbs.

Med nominiranimi je bil tudi Abu Bakr Al Bagdadi.

Kot je zapisala revija Time, je nemška kanclerka letos "vskočila" vsakič, ko je Evropo ogrozila kakšna kriza. "Možnost bankrota Grčije je ogrožala obstoj območja evra. Migrantska in begunska kriza pomeni izziv za načelo odprtih meja. In nenazadnje, pokol v Parizu je oživil refleks zapiranja vrat, gradnje zidov in nezaupanja," je zapisala Gibbsova. Dodala je, da je Merklovi treba priznati, da ne izbira lahkih poti, ne glede na to, ali se z njo strinjamo ali ne.

Na seznamu osebnosti leta Merklovi sledijo vodja skrajne sunitske skupine Islamska država Abu Bakr al Bagdadi, kandidat za republikansko nominacijo za ameriške predsedniške volitve Donald Trump, aktivisti ameriške skupine Življenja temnopoltih štejejo, ki se borijo proti diskriminaciji ter iranski predsednik Hasan Rohani.

Uredništvo revije Time najvplivnejšo osebnost leta izbira od leta 1927. Lani so bili to zdravniki, ki se borijo proti eboli, leta 2013 papež Frančišek. Merklova je po 30 letih prva ženska s tem laskavim nazivom.