Svet

Odločitev o morebitni prodaji Telekoma v četrtek

STA
9. 12. 2015, 16.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Srbski premier Aleksandar Vučić je danes pojasnil, da bo vlada odločitev o morebitni prodaji večinskega deleža v Telekomu Srbija sprejela v četrtek, po pogovoru s svetovalcem v postopku privatizacije.

Arhiv Svet24
Trenutno ponujena cena najboljšega ponudnika ne dosega pričakovanj.

"Odločitev, ki jo bomo sprejeli, bo v največjem interesu državljanov Srbije," je povedal srbski premier in dodal, da je eden od ponudnikov resnejši od drugih.

Največji lastnik Telekoma Srbija je srbska država, ki ima v lasti 58,11 odstotka družbe. Petina delnic je v lasti družbe, 14,95 odstotka je v lasti državljanov, 6,94 odstotka pa imajo zdajšnji in nekdanji zaposleni Telekoma Srbija.

Po navedbah Vučića je trenutno najboljša ponudba večja od tiste, ki so jo dobili v prejšnjem poskusu privatizacije leta 2011, vendar vseeno ne tolikšna, kot so si nadejali.

Pred štirimi leti je bila vrednost Telekoma Srbija ocenjena na 2,2 milijarde evrov, tedanja vlada pa je za paket 51 odstotkov delnic družbe pričakovala najmanj 1,4 milijarde evrov kupnine. Telekom Austria kot edini ponudnik je ponudil 1,1 milijarde evrov, tako da privatizacija ni uspela.

Srbska agencija za privatizacijo je tokratni razpis za prodajo 58 odstotkov Telekoma Srbija objavila julija letos. Nezavezujočo ponudbo je oddalo osem ponudnikov, zavezujočo ponudbo pa šest. Te so odpirali pred dvema tednoma, pred nekaj dnevi pa so jih ponudniki dopolnili.

Med interesenti za nakup državnega deleža v srbskem telekomu se je omenjal Telekom Slovenije, ki naj bi zavezujočo ponudbo oddal v sodelovanju z ameriškim investicijskim skladom Apollo.