Svet

Trump povečuje prednost pred republikanskimi zasledovalc

A.Š.
5. 12. 2015, 09.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Newyorški milijarder Donald Trump se je glede na zadnjo anketo CNN močno utrdil v vodstvu tekme za osvojitev predsedniške nominacije republikanske stranke.

STA

Sedaj ga podpira 36 odstotkov republikancev, Bena Carsona pa je na drugem mestu zamenjal Ted Cruz. Trumpova rast v anketah še vedno najbolj veseli demokrate. 
Za teksaškega senatorja Cruza se je v anketi CNN izreklo 16 odstotkov republikancev, za temnopoltega zdravnika Carsona 14 odstotkov, za floridskega senatorja Marca Rubia pa 12 odstotkov. Vsi ostali kandidati daleč zaostajajo, kar je najbolj boleče za nekdanjega guvernerja Floride Jeba Busha, ki ob razglasitvi kandidature veljal za največjega favorita, tokrat pa je dobil le tri odstotke podpore.

Spremenjene številke javnomnenjske podpore so posledica prevlade vprašanj nacionalne varnosti in terorizma v javnih razpravah. Trump je najbolj bombastičen, največ obljublja, zveni najbolj napadalno in neusmiljeno, zato mu republikanci najbolj zaupajo. Carson je pokazal, da o zunanji politiki ne ve veliko, poleg tega pa njegov umirjen nastop ni v skladu s časom, ko je potrebno udarjati po vojnih bobnih.

To le malce manj kot Trump počne Cruz, zato se mu je približal. Rubio pa je sedaj zamenjal Busha kot kandidat, ki se ga demokratski politični strategi najbolj bojijo. Medij Politico je zbral več deset demokratskih strategov za anketo o tem, katerega republikanskega kandidata si najbolj ali najmanj želijo kot nasprotnika najverjetnejši zmagovalki demokratske tekme Hillary Clinton.

Velika večina si najbolj želi Trumpa, za katerega menijo, da s svojim žaljivim in napihnjenim nastopom lahko navduši le del republikanskih volivcev, vse ostalo pa bo volilo za Clintonovo ali ostalo doma. Busha se več ne bojijo kot nekoč, ko je veljal za kandidata, ki lahko demokratom odvzame podporo ključnega bloka volivcev latinsko-ameriškega izvora.

Sedaj je to Rubio, čeprav njegova popularnost med latinsko-ameriškimi volivci ni zagotovljena, saj je kubanskega porekla in Kubancev, ki imajo zaradi komunizma na Kubi privilegiran status med priseljenci v ZDA, drugi Latino-Američani ne marajo preveč.

Po mnenju demokratskih analitikov bi bil Trump idealen kandidat za veliko zmago Clintonove in pokop republikanske stranke, saj si vedno, ko odpre usta, nastavi mino za morebitno soočenje z demokratko. Američanom, ki politični proces jemljejo resno, se je močno zameril z norčevanjem iz invalidnega novinarja New York Timesa, sredi tedna je republikanske Jude zbadal, da so zanesljivo dobri pogajalci, v petek pa je prišlo na dan, da je kot svetovalca zaposlil bivšega mafijskega borznega posrednika Felixa Saterja.

Ta je za mafijski družini Bonano in Genovese služil denar tako, da je s pomagači umetno napihoval vrednosti delnic, jih prodajal naivnežem in pobiral dobičke. Mafija naj bi tako ljudi obrala za skupno 40 milijonov dolarjev.

Sater je privolil v sodelovanje s tožilstvom in je pričal proti mafijcem ter začuda preživel. Za Trumpovo organizacijo ni delal dolgo časa, vendar pa že samo dejstvo, da je sploh delal, meče senco na Trumpove trditve, da zaposluje le zaupanja vredne ljudi, ki so najbolj resni in najboljši.