Črna kronika

V Sloveniji ga je čakala smrt

Sašo Avramovič
5. 12. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Za avstrijskega pilota in njegovega psa se je let med Dunajem in brniškem letališčem končal tragično. Med letom je sicer sporočil, da ima težave, le malo zatem pa strmoglavil v gozd.

Miha Veider
Tragična letalska nesreča pri Mengšu

Zgodilo se je v četrtek zvečer. Domačine Pristave, majhnega mirnega kraja pri Mengšu, je malo pred 19. uro zmotil nenavaden in močan zvok motorja manjšega letala, ki je letelo nad krajem.

Sašo Avramovič
Krajan Pristave Jernej Novak je opisal, da je v nekem trenutku močno zaropotalo, kot da bi na tla padla kovinska streha.

»Nekaj je počilo«

»Le malo po tem, ko sem zaslišal ta močen zvok, sem se iz hiše odpravil na dvorišče, kjer je bila moja žena. Dejala mi je: 'Nekaj je počilo.' Kasneje pa sem, ker sem tudi sam gasilec, dobil poziv na intervencijo, ker naj bi strmoglavilo letalo,« je povedal domačin Stanislav Šimenc, njegov sokrajan Jernej Novak pa je dodal: »V nekem trenutku je močno zaropotalo, kot da bi na tla padla kovinska streha. Vnuk, ki je zvečer malo pred sedmo uro prihajal iz šole, mi je dejal, da je to letalo opazil že prej in da je bil motor letala izjemno glasen, ko je bil še v zraku. Slišal sem, da so bili v letalu štirje sedeži, poleg pilota pa je bil v letalu pes. Govori se tudi, da je letel proti brniškemu letališču in da je šel nekoga iskat.«

»Vnuk mi je dejal, da je videl to letalo v zraku in da je bil takrat motor letala izjemno glasen.« Jernej Novak, krajan Pristave

Našli truplo pilota in psa

Kmalu po močnem poku, ko je manjše štirisedežno potniško letalo Piper Aircraft strmoglavilo na strmo gozdnato območje v bližini kraja Pristava, je na kraj nesreče prišlo več gasilskih društev in policistov. Okoli 21. ure so v gozdu našli razbitine letala, ki so bile raztreščene na območju vsaj sto metrov. Na kraj je prišla tudi enota za iskanje oseb s psi. Modri angeli so zavarovali širše območje najdbe razbitin letala in začeli ogled, v bližini razbitin pa so kasneje našli trupli avstrijskega pilota in njegovega psa.

Sašo Avramovič
Policija je sicer ogled nesreče ponoči prekinila in ga včeraj zjutraj nadaljevala, pridružil pa se jim je tudi preiskovalec letalskih nesreč

Obvestil jih je o težavah

Nesrečni Avstrijec, katerega identiteta sicer do zaključka naše včerajšnje redakcije še ni bila znana, je z letalom v slovenski zračni prostor vstopil ob 18.29 in takrat naj bi se tudi javil kontrolorjem zračnega prometa. Ob 18.50 pa je letalo izginilo z radarjev, zadnjič so ga zaznali na višini okoli tisoč metrov. Pilot SOS-signala ni oddal, vseeno pa je kontrolo zračnega prometa obvestil o težavah, a je bilo prepozno. Policija je sicer ogled nesreče ponoči prekinila in ga včeraj zjutraj nadaljevala. Pridružil se jim je tudi preiskovalec letalskih nesreč iz sektorja za preiskovanje letalskih nesreč na ministrstvu za promet in infrastrukturo, saj kot nam je sporočila Nataša Pučko s PU Ljubljana, okoliščine in vzrok strmoglavljenja še preiskujejo.