Črna kronika

Neprilagojeni ugrabitelj in posiljevalec bo kmalu na prostosti

Robert Marin
5. 12. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Razvpiti Stephen Casiraghi na ponovljenem sojenju zaradi napada na pravosodnega policista obsojen na eno leto in pol zapora.

M24
Včeraj je bila Casiraghiju v omenjenem primeru že drugič izrečena sodba, ki pa je ni želel slišati, zato je v spremstvu pravosodnih policistov razplet počakal na hodniku.

Staremu znancu organov pregona in sodišč se je 19. aprila 2011 »strgalo«, ko je slišal, da bo zaradi poskusa preprečitve uradnega dejanja uradni osebi moral za eno leto in dva meseca v zapor.

Izrek sodbe pred ljubljanskim okrožnim sodiščem je najprej mirno spremljal, nato pa nenadoma planil proti sodniku Andreju Baragi in mu začel psovati mater. Sodnik Baraga je kajpak odredil njegovo odstranitev iz dvorane, Casiraghi pa je neprimerno vedenje nadaljeval na hodniku sodne palače in med prevozom do mariborskih zaporov, kjer je takrat začasno bival. Tožilstvo mu je zaradi groženj pravosodnim policistom, ki so ga v omenjenem primeru spremljali, očitalo kaznivo dejanje napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti.

Med sodbo čakal na hodniku

Včeraj je bila Casiraghiju v omenjenem primeru že drugič izrečena sodba, ki pa je ni želel slišati, zato je v spremstvu pravosodnih policistov razplet počakal na hodniku (prvo obsodbo na dve leti zapora so višje instance razveljavile in primer vrnile v ponovno odločanje). Pri odmeri kazni je sodišče sicer v celoti sledilo predlogu tožilcev, medtem ko je obramba zahtevala oprostilno sodbo, češ da grožnje sploh niso bile tako resne, glede na okoliščine ...

Maja Ulčar, okrožna državna tožilka: »Ni dvoma, da je šlo za resne grožnje, podkrepljene s pljunki ...« 

Znori v situacijah, ki se mu zdijo krivične

Še pred končnimi besedami vpletenih je namreč pričal sodni izvedenec psihiatrične stroke Gorazd Mrevlje, ki je pojasnil, da Casiraghi ni duševni bolnik, da pa trpi za tako imenovano čustveno neuravnoteženo impulzivnostno osebnostno motnjo, ki pogojuje njegov življenjski slog. Z drugimi besedami: impulzivno odreagira v situacijah, ki jih doživlja kot krivične. In ko so se ga pravosodni policisti lotili s strokovnim prijemom davljenja, je po dogodku v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti enemu od njih večkrat zagrozil, da ga bo ubil. »Izrazito čustvene reakcije bi v takih primerih lahko pričakovali pri večini izmed nas, je pa res, da vsak odreagira po svoje ...« je med drugim pojasnil Mrevlje.

13-krat je bil Stepehen Casiraghi v preteklosti že pravnomočno obsojen, tudi zaradi posilstva.

Svoboden bo aprila 2016

Casiraghi, pred spremembo imena znan kot Hinko Krajačič, še prej pa kot Vinko Rakuša, je bil v preteklosti že 13-krat obsojen, tudi zaradi posilstva, včerajšnja štirinajsta obsodba pa še ni pravnomočna. Po lastnih besedah ni niti zadnja. »Življenje je še dolgo,« je namignil med kakšne pol ure dolgo končno besedo, med katero je nepovezano bral iz časopisa, omenjal komunistično zaroto in begunsko problematiko. Priložnost za nove podvige pa bo prišla že prav kmalu. Za grehe, storjene pred letom 2012, mu je namreč že bila izrečena najvišja možna kazen, 20 let zapora, zato včerajšnja obsodba, tudi če bo postala pravnomočna, v praksi ničesar ne spremeni – svoboden bo zaradi nekaterih uspehov na vrhovnem sodišču in sprememb zakonodaje postal aprila prihodnje leto, če do takrat pod ključem ne bo kaj novega ušpičil.