Svet

Hrvaški notranji minister: Begunce bomo preusmerjali proti Sloveniji

sta/mv
16. 10. 2015, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je danes v Opatovcu novinarjem potrdil, da bo Hrvaška začela izvajati svoj plan C ter begunce preusmerjati proti Sloveniji na tri mejne prehode. Gre za železniški in cestni mejni prehod v Murskem Središću (Petišovci) ter mejni prehod Macelj (Gruškovje).

Begunski koridor bomo preusmerili proti Sloveniji, potem ko je Madžarska napovedala, da ne bo več sprejemala migrantov in beguncev, ki smo jih prevažali proti Madžarski, je izjavil Ostojić novinarjem. Povedal je, da na ta način Hrvaška začenja izvajati plan C, o katerem ni bilo dogovora s Slovenijo, ker je to hrvaški načrt, je izjavo povzela hrvaška televizija (HTV).

Dodal je, da "dokler bosta Nemčija in Avstrija sprejemali migrante, bo tudi Slovenija sprejemala ljudi, ki so bili na Hrvaškem in so se napotili proti schengnu".

Povedal je, da bodo v skladu z dogovorom med hrvaško in slovensko policijo begunce prepeljali do Petišovcev in Gruškovja. Zaenkrat naj bi Slovenija sprejela 300 ljudi na Gruškovju, 300 na cestnem mejnem prehodu Petišovci in 1200 na železniškem mejnem prehodu Petišovci, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hrvaška bo z meje s Srbijo za begunce organizirala prevoz z vlakom do Čakovca, potem z avtobusi do meje s Slovenijo. "Pot bo daljša, stroški so najmanjši problem," je še dejal Ostojić.

Hrvaška bo danes do konca dneva poslala iz Opatovca še enajst avtobusov in izredni vlak z begunci in migranti proti madžarski meji. Potem naj bi organizirani prevoz preusmerili proti Sloveniji. V preteklih dneh je iz Srbije na Hrvaško povprečno dnevno prihajalo 5000 ljudi.