Slovenija

Slovenske železnice imajo pripravljene dodatne vagone in avtobuse za prebežnike

sta/mv
16. 10. 2015, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Tudi na Slovenskih železnicah zatrjujejo, da so pripravljeni na val prebežnikov. Kot so pojasnili za STA, imajo pripravljene dodatne vagone in avtobuse za prevoz prebežnikov v namestitvene centre, vse aktivnosti pa bodo izvajali v sodelovanju s policijo. Z morebitno odločitvijo o ustavitvi potniškega železniškega prometa s Hrvaško niso seznanjeni.

Arhiv Svet24

Kot so pojasnili na Slovenskih železnicah, so na pričakovan val prebežnikov pripravljeni tako, kot so bili ob septembrskem valu. Septembra so sicer ustavili potniški železniški promet s Hrvaško, odločitev o vnovični ustavitvi pa je v rokah ministrstva za notranje zadeve, od koder tovrstnih informacij za zdaj niso dobili.

Z ministrstvom so sicer na vezi tudi glede nadaljnjih aktivnosti, ki jih bodo prilagajali potrebam na terenu, so še pojasnili.

Nov val prebežnikov v Slovenijo je namreč pričakovati po današnji odločitvi madžarskega sveta za nacionalno varnost, da opolnoči zapre zeleno mejo s Hrvaško. Slovenija naj bi tako postala tranzitna država za več tisoč beguncev. Po podatkih madžarskih organov je namreč preko meje s Hrvaške v zadnjem času k njim dnevno prihajalo od 5000 do 8000 ljudi.