Svet

V Moskvi zaprta ukrajinska pilotka končala gladovno stavko

STA
6. 3. 2015, 17.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Moskvi zaprta ukrajinska pilotka Nadja Savčenko se je po več kot 80 dneh odločila končati gladovno stavko, je danes sporočil njen odvetnik. Z gladovno stavko je protestirala proti priporu, ki so ga zanjo odredile ruske oblasti, njeno zdravstveno stanje pa se je po besedah odvetnika izjemno poslabšalo.

Profimedia

33-letna pilotka ukrajinske vojske je v zaporu v Rusiji že skoraj devet mesecev, okoliščine njene aretacije pa ostajajo nejasne. Ruska stran trdi, da je prišla v državo prostovoljno in nezakonito, preoblečena v begunko, sama pa vztraja, da so jo na vzhodu Ukrajine ugrabili pripadniki proruskih sil in jo na silo prepeljali čez mejo.

Ruske oblasti so Savčenkovo obtožile sodelovanja v napadu na vzhodu Ukrajine, v katerem sta bila ubita dva ruska novinarja. V času napada je bila na dopustu in je v bojih sodelovala kot prostovoljka. Od začetka gladovne stavke sredi decembra je Savčenkova, ki jo imajo v domovini za junakinjo, izgubila že več kot 20 kilogramov.

Kot je dejal eden od njenih odvetnikov Mark Fejgin, je sklenila, da z gladovno stavko preneha, ko ji je vodstvo zapora zagrozilo, da jo bodo premestili v bolnišnico in jo hranili prisilno. Kot je dodal, je bilo njeno zdravstveno stanje vse slabše - imela je zelo nizek krvni tlak, bruhala pa je že po zaužitju vode.

Njen primer je bil sicer deležen vse večji pozornosti tudi v tujini, od koder so se vrstili pozivi k njeni izpustitvi. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je v sredo posvarila, da ji grozijo trajne posledice za zdravje ali celo smrt.