Slovenija

V ZL pozivajo Cerarja, da sprejme odstop Setnikar Cankarjeve

STA
6. 3. 2015, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V ZL premierja Mira Cerarja pozivajo, da sprejme ponujeni odstop ministrice Stanke Setnikar Cankar, za katerega se je odločila po objavi nekaterih zaslužkov, in uveljavi svoje deklarirane kadrovske standarde morale, etike in integritete. Če tega ne stori, nameravajo izkoristiti vsa politična sredstva, tudi interpelacijo, pravi poslanec Miha Kordiš.

arhiva revije Jana

Kordiš je dejal, da so v zadnjih nekaj mesecih lahko videli, da morala, etika in integriteta za Cerarja v resnici pomenijo politiko hipokrizije.

Po njegovih besedah je v luči gospodarske krize zadnjih nekaj vlad zelo poseglo na področje socialne države, med drugim tudi na področje kakovostnega zdravstva in šolstva. "In ravno visoko šolstvo je bilo tisto, ki je prestreglo najhujši udarec in je plačalo najvišjo ceno," ocenjuje Kordiš.

Ob tem je spomnil, da je vlada v zadnji polovici leta "želela vzeti učno pomoč najšibkejšim, zrezali so sredstva perspektivnega razvoja na področju znanosti in raziskovanja ter za mlade raziskovalce". Iztočnice za pripravo novega zakona o visokem šolstvu pa, kot je navedel Kordiš, vključujejo tudi prenašanje finančnega bremena stroška študija na študente in njihove družine.

Setnikar Cankarjeva je sicer v izjavi za medije pojasnila, da se je odločila ponuditi odstop, ker se po nedavni objavi podatkov o honorarjih, ki jih je prejela, ni mogoče izogniti političnim posledicam. Prepričana je sicer, da omenjena objava pomeni zlorabo osebnih podatkov in ne objektivnega obveščanja. Kot pravi, so sedaj tisti, ki so svoje delo zakonito opravili preko inštitucij, v katerih so zaposleni, javno izpostavljeni na sramotilnem stebru. Prepričana je, da bo nadaljnji postopek ovrgel sum korupcije in konflikta interesov.

Komisija za preprečevanje korupcije je namreč v četrtek razkrila, da so subjekti javnega sektorja fizičnim osebam v zadnjih 11 letih prek avtorskih in podjemnih pogodb izplačali za več kot milijardo evrov. Pri tem se je Setnikar Cankarjeva znašla na drugem mestu zaslužkarjev, saj je v omenjenem obdobju poleg redne plače prejela še za 636.068,98 evra honorarjev.