Črna kronika

Premožna Slovenca ne priznata krivde

tr
6. 3. 2015, 16.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Poslovnež Jože Anderlič in nekdanji direktor hčerinske družbe iz bančne skupine Hypo Andrej Oblak se zagovarjata zaradi očitka zlorabe položaja. Tožilstvo jima očita, da sta pri spornem poslovanju nezakonito pridobila dva milijona evrov premoženjske koristi.

Arhiv PlanetSiol
Na zatožni klopi sta se znašla eden od bogatejših Slovencev Jože Anderlič in bančnik Andrej Oblak.

Ne direktor Kranjske stavbne družbe in med drugim lastnik Posestva Pule Jože Anderlič ne nekdanji direktor hčerinske družbe iz bančne skupine Hypo Andrej Oblak včeraj nista priznala očitka zlorabe položaja. Tožilstvo jima očita, da sta pri preprodaji 80-odstotnega deleža družbe Hypo Upro nezakonito pridobila dva milijona evrov premoženjske koristi.

Predobravnavni narok je namenjen priznanju krivde v zameno za nižjo kazen, vendar v včerajšnjem primeru tožilskega predloga kazni nismo slišali. Ko je sodnica pozvala tožilca Stanislava Pintarja, naj pove, kakšno kazen je namenil obtožencema, če se odločita, da se pokesata, je odvrnil, da ponudbe ne želi podati, saj nihče od obtoženih do zdaj ni pokazal interesa za priznanje krivde. Je pa dvainpetdesetletni Anderlič, ko je sodnica preverjala osebne podatke, izjavil, da prejema 5000 evrov bruto plače in je oče treh otrok, med njimi je eden star komaj leto in pol. Oblak pa prejema 1500 evrov plače in je lastnik raznih podjetjih. Naj še zapišemo, da je Oblak prestopil prag hrama pravice v spremstvu policije. Na predobravnavnem naroku sicer udeležba obtoženca ni obvezna, razen če se sodnik za to ne odloči. Izvedeli smo, da je imelo sodišče nekaj preglavic z vročanjem vabila Oblaku na narok. 

Dvojica naj bi sicer sporno poslovala tako, da naj bi Oblak kot direktor družbe Hypo Alpe Adria Consultants večinski delež v družbi Hypo Upro za 14.000 evrov prodal liechtensteinski družbi Ramua Holding, katere ekonomski upravičenec naj bi bil Miro Oblak, oče Andreja Oblaka. Anderlič je bil medtem direktor družbe Modro polje Alfa, ki je ta delež kupila za skoraj dva milijona evrov. Hypo Alpe Adria Consultants naj bi bila s tem poslom oškodovana za najmanj milijon evrov, dobiček pa naj bi si prikrito z nakazili na različne bančne račune razdelili vsi vpleteni.

Na koncu naj bi 800.000 evrov končalo na Anderličevem osebnem računu v Liechtensteinu, 686.000 evrov pa na računu družbe Montparin v Luksemburgu, katere ekonomski upravičenec naj bi bil nekdanji predsednik uprave Hypo banke Božidar Špan. Dobrih 400.000 evrov naj bi dobili še dve liechtensteinski družbi, katerih ekonomski upravičenec naj bi bil Miro Oblak. Je pa včeraj Oblakova odvetnica Katarina Prebil večkrat poudarila, da je njen klient delal vse po navodilih nadrejenih in v skladu s pravili družbe.