Svet

So bivšega veleposlanika umorili ali je storil samomor?

STA/G.G.
24. 2. 2015, 14.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Bivšega kazahstanskega veleposlanika v Avstriji Rakata Alijeva, ki je bil v domovini obtožen dveh umorov, so v avstrijskem zaporu našli mrtvega. Po navedbah avstrijskih pravosodnih organov je 52-letni Alijev le nekaj ur pred pričanjem na sodišču, storil samomor. Alijev odvetnik dvomi, da je njegov klient storil samomor.

Reuters

Po navedbah pristojnih oblasti se je Alijev v noči na danes obesil pod tušem v svoji celici. Njegov odvetnik je dejal, da se je Alijev počutil ogroženega s strani izsiljevalcev denarja. Prav v povezavi s tem bi moral danes pričati na sodišču. Avstrijsko tožilstvo je po njegovi smrti že odredilo obdukcijo.

Alijev je bil med letoma 2005 in 2007 namestnik kazahstanskega zunanjega ministra. Bil je tudi poročen z najstarejšo hčerko kazahstanskega predsednika Nursultana Nazarbajeva, Darigo.

Zaradi domnevnega poskusa državnega udara je leta 2007 pri Nazarbajevu padel v nemilost. Nekdanjega kazahstanskega veleposlanika na Dunaju so nato obtožili, da je bil v Kazahstanu vpleten v umor dveh bančnikov avgusta 2007.

Leta 2008 so Alijeva v Kazahstanu zaradi umorov in izseljevanja obsodili na 40-letno zaporno kazen. V Avstriji so se pravosodni organi v primer vključili leta 2011. Alijev je ves čas zavračal krivdo za umora in je bil od junija dalje v primeru, potem ko se je sam predal avstrijskim oblastem. Te so zaradi kršitev človekovih pravic v Kazahstanu zavrnile, da bi Alijeva izročili Kazahstanu.