Slovenija

Črnkovič in Krkovič ostajata v zaporu

STA/G.G.
24. 2. 2015, 12.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ustavni sodniki so zavrnili predlog Ivana Črnkoviča in Toneta Krkoviča za zadržanje izvrševanja sodbe v zadevi Patria, so sporočili z ustavnega sodišča. Obsojena tako ostajata na prestajanju 22-mesečne zaporne kazni na Dobu. So pa ustavni sodniki njuni pritožbi na sodbo sprejeli v obravnavo.

STA
Prokurist podjetja Rotis in obsojeni v zadevi Patria Ivan Črnkovič je nad odločitvijo ustavnih sodnikov, da mu ne odobrijo začasnega zadržanja sodbe v zadevi Patria, razočaran. Moti ga, da je bilo ustavno sodišče pri odločanju razdeljeno. Prav tako ne verjame, da bo končna odločitev zanj ugodna.

Ustavni sodniki so pritožbi direktorja Rotisa Črnkoviča in brigadirja Krkoviča obravnavali na seji sredi januarja.

Poleg njiju je bil v zadevi Patria na zaporno kazen obsojen tudi nekdanji predsednik vlade in predsednik SDS Janez Janša, kateremu pa je ustavno sodišče ugodilo glede predloga za zadržanje izvrševanja sodbe, tako da je od 12. decembra na prostosti.

Ustavni sodniki naj bi vsebinsko o vseh treh zadevah odločili do konca aprila, pri čemer jih bodo obravnavali skupaj, je za Primorske novice povedal predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič. Primer Patria sicer na ustavnem sodišču obravnavajo absolutno prednostno.

Brigadir Krkovič in Črnkoviča sta bila obsojena zaradi dajanja in sprejemanja daril pri poslu z osemkolesniki. Krkovič je kazen začel prestajati julija lani, Črnkovič pa oktobra lani.