Slovenija

So Slovenci zadovoljni s svojim življenjem?

STA/G.G.
24. 2. 2015, 14.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Večina Slovencev, 81 odstotkov, je zadovoljna s svojim življenjem, vendar pa so kritični do razmer v domovini. To kažejo rezultati zadnje vseevropske raziskave javnega mnenja Eurobarometer o doživljanju gospodarskih razmer v EU, ki so predstavljeni v nacionalnem poročilu za Slovenijo.

Arhiv Svet24
Kar 58 odstotkov vprašanih ocenjuje, da stvari v Sloveniji ne gredo v pravo smer, le devet odstotkov Slovencev pa meni, da se stvari odvijajo pravilno.

Pri oceni trenutnih gospodarskih razmer v državi in Evropi ter osebne situacije večina, 51 odstotkov Slovencev, pozitivno ocenjuje svoj osebni položaj, 60 odstotkov pa je zadovoljnih s finančnim stanjem svojega gospodinjstva. Precej bolj pesimistični so do splošnih razmer v Sloveniji. Tako gospodarski položaj Slovenije kot stanje na področju zaposlovanja so namreč večinoma ocenili kot slabo. 

V splošnem so pričakovanja Slovencev za prihodnjih 12 mesecev relativno nizka in delež pesimistov znatno presega delež tistih, ki na ravni države v tem času pričakujejo izboljšanje. Da je trenutno najpomembnejša zadeva, s katero se Slovenija sooča, brezposelnost, meni več kot polovica vprašanih oz. 57 odstotkov. 47 odstotkov jih meni, da so najpomembnejše gospodarske razmere v Sloveniji, četrtina vprašanih pa kot najpomembnejšo zadevo izpostavlja javni dolg. 

Poročilo sicer poudarja, da je v Sloveniji v nasprotju z državljani EU od prejšnjega merjenja spomladi lani zaznati optimističen premik glede poteka stvari v državi. 

Kar devet od desetih Slovencev se strinja, da Slovenija za spopad s prihodnostjo potrebuje določene reforme, le šest odstotkov jih meni nasprotno. Tudi med Evropejci je to mnenje prevladujoče; da mora njihova država sprejeti reforme, meni 87 odstotkov Evropejcev, devet odstotkov pa se jih s tem ne strinja. Podoben konsenz uživa prepričanje, da z ukrepi za preprečitev primanjkljaja in javnega dolga v državi ne gre odlašati, s tem se namreč strinja kar 89 odstotkov Slovencev in 76 odstotkov Evropejcev. 

Evropska unija v očeh 44 odstotkov Slovencev ohranja nevtralno podobo, več kot dve tretjini oz. 69 odstotkov pa se jih počuti evropske državljane. Manjši delež vprašanih zaupa evropskim institucijam, večina pa jih podpira predloge skupnih evropskih politik in verjame v prihodnost EU.

V primerjavi s spomladi lani se kaže izrazit porast zaupanja v vse tri evropske institucije tako v Sloveniji kot tudi Evropski uniji na splošno.

Slovenci menijo, da je EU na pravi poti, da izide iz krize, hkrati pa EU pripisujejo tudi vlogo pomembnega igralca v boju proti krizi na globalni ravni. Skoraj dva od treh Slovencev (65 odstotkov) tudi zaupata, da ima Evropa dovolj moči in orodij, da lahko brani gospodarske interese Evrope v svetovnem gospodarstvu; mnenje z njimi deli 60 odstotkov Evropejcev.

Raziskava Eurobarometer EB82 je bila izvedena med 8. in 17. novembrom lani, poleg 28 članic unije pa je vključevala še šest držav kandidatk za vstop v EU (Turčijo, Makedonijo, Črno goro, Islandijo, Srbijo in Albanijo) ter severni del Cipra. V Sloveniji je bilo opravljenih 1046 anket.