Slovenija

Obsodba Borisa Popoviča v zadevi Serming nepravilna in nezakonita

R.T.
24. 2. 2015, 13.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Koprsko višje sodišče je včeraj razveljavilo sodbo v zadevi Serming, v kateri je prvostopenjsko sodišče koprskega župana Borisa Popoviča zaradi zlorabe položaja aprila 2014 obsodilo na tri leta zapora.

Mediaspeed

Podrobnosti sodbe včeraj še niso bile znane, danes pa so sklep sodišča prejeli tudi v odvetniški pisarni Miro Senica in odvetniki.

»Višje sodišče v Kopru je sodbo prvostopenjskega sodišča razveljavilo zaradi bistvenih kršitev določb kazenskega postopka ter zmotne in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja in jo vrnilo v ponovno odločanje sodišču prve stopnje. S tem je višje sodišče potrdilo, da je bila obsodba Borisa Popoviča na prvostopenjskem sodišču, ki ga je obsodilo kar na tri leta zapora, nepravilna in nezakonita, do obsodbe pa je prišlo v očitno nepravičnem postopku,« so sporočili z odvetniške pisarne.

Popoviča je sodišče na prvi stopnji aprila lani obsodilo zaradi zlorabe položaja pri prodaji občinskih zemljišč na Srminu. Pri prodaji zemljišč v lasti koprske občine podjetju Serming leta 2007 je po prepričanju tožilstva šlo za vnaprej dogovorjen posel, s katerim je bil občinski proračun oškodovan za več milijonov evrov.

Z razveljavitvijo sodbe mora sodšču prve stopnje novem sojenju pretresti vsa sporna vprašanja, odpraviti pomanjkljivosti, ki so se pojavile ter upoštevati vsa pravno pomembna dejstva in okoliščine, ki bodo pripeljale do pravilne in popolne ugotovitve dejanskega stanja. Prav tako mora sodišče prve stopnje v dokazno oceno vključiti tudi k pritožbam priloženo novo strokovno mnenje (cenitev) o vrednosti zemljišča.