Svet

Vlada ne namerava predati oblasti...

STA / S.R.
24. 6. 2013, 13.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sirska vlada na mednarodni mirovni konferenci, ki naj bi potekala v Ženevi, ne bo predala oblasti, je danes zatrdil sirski zunanji minister Valid Mualem.

Reuters
Sirska vlada ne namerava odstopiti.

Datum izvedbe konference, ki sta jo predlagala Moskva in Washington, sicer še vedno ni določen, potekala naj bi julija. Konference se predstavniki sirske vlade nameravajo udeležiti, a ne zato, da bi "predali oblast drugi strani". "V Ženevo bomo šli, da bi vzpostavili pravo partnerstvo in široko vlado narodne enotnosti," je na novinarski konferenci v Damasku dejal Mualem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sirska opozicija sicer vztraja, da mora kakršnakoli rešitev konflikta v Siriji vključevati odhod predsednika Bašarja al Asada, kar režim odločno zavrača. Poleg tega opozicija prihod na konferenco pogojuje z izpolnitvijo določenih pogojev, vključno z umikom borcev libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah iz Sirije.

Mualem je bil danes kritičen tudi do nedavne odločitve zunanjih ministrov držav skupine prijateljic Sirije, tudi ZDA, o nujni pomoči upornikom v boju proti sirskemu režimu. To bo po njegovih besedah le podaljšalo vojno v državi.

Kot je v soboto dejal ameriški zunanji minister John Kerry, ZDA ostajajo zavezane načrtom o miru, ki vključuje konferenco v Ženevi in prehodno vlado, ki bi jo oblikovala tako Asad kot opozicija. A uporniki potrebujejo večjo podporo, da bi lahko prišli v Ženevo in da bi uspeli odgovoriti na neenake možnosti v boju zoper vladne sile, je ocenil.