Slovenija

Za ohranitev socialne pravičnosti zdravstvenega sistema!

STA / S.R.
24. 6. 2013, 14.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Shod za ohranitev javnega zdravstva, ki ga je za dan državnosti pred kratkim napovedala Iniciativa zdravnikov, podpirajo tudi sindikati in civilno-družbena gibanja, ki se zavzemajo za ohranitev socialne pravičnosti zdravstvenega sistema.

Iniciativa zdravnikov

Po besedah Gorana Lukiča iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) bo shod apolitičen. Shod se bo z nagovori predstavnikov posameznih skupin začel ob 17. uri na Kongresnem trgu in se nadaljeval na Trgu republike je na današnji novinarski konferenci napovedal Peter Petrovčič iz gibanja Vseslovenska ljudska vstaja (VLV).

Shod sicer podpira okoli 20 društev, organizacij in gibanj, med njimi tako sindikalni centrali Pergam in ZSSS, kot tudi Združenje manager Slovenije, pridružujejo se vstajniško gibanje VLV in gibanje za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva, pa tudi nekateri zavodi, denimo Univerzitetni klinični center Ljubljana. Podpora prihaja tudi od kulturnikov, shod namreč podpirata tudi Koordinacija kulturnih organizacij Slovenije in Društvo slovenskih pisateljev.

"Shoda pa ne podpirajo dvoživke, torej vse tiste organizacije in posamezniki, ki so poslovno vpeti v zdravstvo in jim trenutna ureditev odgovarja za osebne in finančne interese, interese lobijev in njihovih žepov ter bančnih računov, posejanih po davčnih oazah," je poudaril Petrovčič.

Izvršni sekretar ZSSS Goran Lukič je izpostavil, da je zdravstvo domena vseh državljanov Slovenije, tako levih kot desnih, zato o številu pričakovanih udeležencev shoda, ki je "nadgradnja vstaje", raje ne bi govoril. Lukič je zanikal, da gre pri shodu za politično akcijo in dodal, da ministrov, ne bivših ne sedanjih uradno niso vabili.

Shoda organizatorji sicer niso prijavili, a Petrovčič pojasnjuje, da so protestni shodi legitimna oblika izražanja ljudstva.

Iniciativa zdravnikov se predvsem zavzema za transparentno porabo sredstev v zdravstvenem sistemu, socialno pravičen sistem zdravstvenega zavarovanja, široko dostopen javni zdravstveni sistem in za ničelno toleranco korupcije v zdravstvu.