Slovenija

Zasebno in javno zdravstvo naj bosta jasno ločena

STA / S.R.
24. 6. 2013, 13.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus), ki izraža zaskrbljenost nad stanjem v zdravstvenem sistemu, zahteva hitre in učinkovite ukrepe, s katerimi bi preprečili poslabšanje razmer.

Zdus zahteva, da sta zasebno in javno zdravstvo jasno ločena.

Poudarjajo tudi nujnost, da sta področji javnega in zasebnega zdravstva jasno ločeni, so povedali danes. "Medtem ko se javni zdravstveni sistem bori s hudim pomanjkanjem sredstev in krči programe, v določenih zdravstvenih zavarovalnicah nastajajo dobički," je na današnji novinarski konferenci opozorila predsednica Zdusa Mateja Kožuh Novak. "Zahtevamo, da se ti dobički vrnejo nazaj v javni zdravstveni sistem," je poudarila.

Tako po besedah Martina Totha iz Zdusa sicer podpirajo predlagani interventni zakon v zdravstvu, vendar pa se ne strinjajo z določilom, ki se nanaša na zdravstveno zavarovalnico Vzajemna. "Ne strinjamo se s tem, da bi se rezervacije izgubile v druge naložbe in zaslužke, ampak zahtevamo, da se privarčevana sredstva vrnejo k zavarovancem, saj je to njihov denar," je dejal.

Besedilo interventnega zakona, ki ga je ministrstvo za zdravje sredi junija poslalo v medresorsko usklajevanje, sicer posega predvsem na področje prispevnih stopenj.

V Zdusu po Tothovih besedah zahtevajo ukrepe, ki bodo ohranili čim višjo raven zdravstvenih pravic. Zakon o zdravstveni dejavnosti naj predvidi mrežo zdravstvene dejavnosti in razvoj dejavnosti skladno s prednostnimi nalogami, opozarjajo.

Poudarjajo tudi, da morata biti področji javnega in zasebnega zdravstva ločeni. "Ni mogoče sprejeti dozdajšnje prakse, ko kar nekaj manj kot 400 zdravnikov dopoldne dela v javnem zdravstvu, popoldne pa kot zasebniki," je povedal.

V Zdusu nadalje zahtevajo sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi in o zavarovanju za dolgotrajno oskrbo. Če ga ne bo do jeseni, bodo zakonski predlog vložili sami z ustreznim številom podpisov državljank in državljanov, so napovedali.

Izražajo pričakovanje, da bodo vključeni v pripravo napovedanih sprememb v zdravstvu.

V Zdusu sicer načelno tudi podpirajo shod za ohranitev javnega zdravstvenega sistema in njegovo socialno pravično nadgradnjo, ki bo v torek. Pobudniki so v Iniciativi zdravnikov, sindikatih in civilno-družbenih gibanj, ki se zavzemajo za ohranitev javnega zdravstvenega sistema. Ključna zahteva shoda je ohranitev javnega zdravstvenega sistema in njegove socialne pravičnosti.