Slovenija

50 let zapora za bombe v romskem naselju

Robert Marin
24. 6. 2013, 13.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Usoda bombašev iz Brezja in Dobruške vasi sicer še ni povsem jasna, čeprav so ju prijeli že oktobra 2005.

Svet 24
Dva izmed osumljenih sta skupaj dobila 50 let zapora.

Bombna napada v romskih naseljih Brezje in Dobruška vas sta po osmih letih te dni (spet) dobila sodni epilog. Ljubljanski višji sodniki so Janezu Schullerju prisodili 30 let zapora, Leonu Podlogarju 20 let, Branka Žižmonda Souisaija pa oprostili. Sodba pa še ni pravnomočna. Schuller in Podlogar lahko odločitev izpodbijata na vrhovnem sodišču.

6. maja 2005 je v naselju Brezje pri Novem mestu odvržena bomba hudo poškodovala 39-letno Lucijo Brajdič, 3. junija pa je bomba, ki je priletela skozi okno hiše v naselju pri Dobruški vasi, ubila 46-letno Ivanko Brajdič in njeno 21-letno hčer Jovanko Kočevar.

Oktobra so policisti prijeli prve osumljence, takrat 34-letnega Schullerja, 25-letnega Podlogarja in komaj 20-letnega Žižmonda. Mesec dni pozneje so ovadili še takrat 58-letnega Ludvika Praznika in 37-letnega Darjana Revinška.

Praznik naj bi napad naročil, Revinšek naj bi mu pri tem pomagal, Schuller naj bi v Brezju in Dobruški vasi odvrgel bombi, Podlogar in Žižmond pa naj bi pri bombardiranju Romov sodelovala kot voznika.

»Delajte, kar hočete, ker imam vsega dovolj!« Leon Podlogar pred zadnjim senatom višjih sodnikov.

Praznik in Revinšek sta bila že na prvem sojenju leta 2006 oproščena, ostalim pa so pred novomeškim okrožnim sodiščem sodili kar trikrat. Na prvem sojenju sta bila Schuller in Podlogar obsojena na 30 let zapora, Žižmond pa na 10 let in 10 mesecev, na ponovljenih sojenjih pa so bili potem vsi trije oproščeni zaradi pomanjkanja dokazov.

Za prvi preobrat so marca 2011 poskrbeli ljubljanski višji sodniki, ki so po pritožbi tožilstva na zadnjo oprostilno sodbo novomeškega okrožnega sodišča sami zaslišali nekaj prič in Schullerja obsodili na 30 let zapora, Podlogarja na 20 let, Žižmonda pa na 8 let in 3 mesece.

Za nov preobrat pa je decembra lani poskrbelo vrhovno sodišče, ki je sodbo ljubljanskih višjih sodnikov razveljavilo zaradi hudih kršitev postopka in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja.

Kazenski spis z več kot 4000 stranmi se je marca letos spet znašel pred ljubljanskimi višjimi sodniki. Ti so razpisali več glavnih obravnav, ponovno zaslišali obdolžene, enajst prič in več sodnih izvedencev ter sklenili, da sta Schuller in Podlogar nedvomno kriva, Žižmonda, ki je bil med veleprocesom tudi najbolj zgovoren in je vseskozi vztrajal pri prvotni izpovedi, pa oprostili.

Žižmond je priznal, da je pripeljal Schullerja v Brezje, vendar ni vedel, da bo odvrgel bombo. Dejal je tudi, da je posumil, da sta Schuller in Podlogar vpletena v bombne napade, saj sta imela naenkrat ogromno denarja, pogosto pa sta tudi omenjala 'hruške', kar naj bi bila 'šifra' za bombe. Kot pravi Žižmond, je bil v tistem obdobju odvisnik od drog in pogosto pod vplivom žlahtne kapljice, danes pa je po lastnih besedah 'čist' in vzoren državljan.