Svet

Zmeda - kje je Snowden?

STA / S.R.
24. 6. 2013, 13.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Glede Edwarda Snowdna - nekdanjega uslužbenca ameriške agencije za nacionalno varnost NSA, ki je svetu razkril sporne nadzorne metode ameriških in britanskih obveščevalcev - prihajajo iz Moskve nasprotujoče si informacije.

Reuters
Je Snowden še vedno v Rusiji?

Najprej so mediji poročali, da je že na letalu za Kubo, kmalu zatem pa se je izkazalo, da ga na letalu ni bilo. Francoska tiskovna agencija AFP je najprej malo po poldnevu sporočila, da je z moskovskega letališča Šeremetjevo ob 12.15 proti Havani poletelo letalo, na katerem je domnevno tudi Snowden.

Kakih 25 novinarjev, med njimi britanskega BBC in ameriške televizije ABC, ki so kupili letalske karte za Kubo in so tako prišli na letalo, so sicer sporočili, da ga med potniki na krovu letala ni in da je njegov sedež prazen. A obenem so prihajale informacije, da se je prijavil za let SU 150. Ruski blogerji so celo objavili fotografijo njegovega vstopnega kupona.

Iz ruskega letalskega prevoznika Aeroflot je kmalu zatem prišla informacija, da Snowdena na omenjenem letalu vendarle ni. "Edward Snowden ni na krovu. Ni poletel s tem letalom," je ruski varnostni vir povedal ruski tiskovni agenciji Interfax, dodatnih podrobnosti pa ni razkril. Uradne potrditve sicer še ni.

Interfax je medtem ob sklicevanju na neimenovani vir že tudi poročala, da naj bi imel Snowden vozovnico za naslednji let proti Ekvadorju, verjetno prav tako preko Kube. "V tranzitnem območju (letališča Šeremetjevo) lahko ostane kakor dolgo želi," je še dejal vir, katerega kredibilnosti pa ni mogoče potrditi.

Snowden je v Rusijo prišel v nedeljo iz Hongkonga, kamor se je zatekel še pred objavo nerodnih informacij o nadzoru nad telefonskimi in spletnimi komunikacijami v ZDA in tujini. S pomočjo predstavnikov spletne strani WikiLeaks naj bi po prvotni načrtih še danes preko Kube odpotoval v Ekvador, kjer je zaprosil za azil. ZDA so mu sicer preklicale potni list, a to ga doslej ni ustavilo.