Tako je v petek sklenil norveški parlament, kjer so predlog levosredinske vlade podprle vse stranke razen manjše krščansko-demokratske stranke. Predvidoma z letom 2015 bo tako enoletno služenje vojske na Norveškem veljalo tudi za ženske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je sporočila norveška vlada, je ta odločitev korak na poti do enakopravnosti spolov, poleg tega pa bo zagotovila večjo raznolikost kompetenc znotraj vojske.

Vlada se za ta korak ni odločila, ker bi primanjkovalo kandidatov za služenje vojske. Vsako leto jih namreč namesto 60.000, kolikor jih je na voljo za služenje, vpokličejo le od 8000 do 10.000.

Kandidate sicer izbirajo glede na njihove fizične in psihične sposobnosti, upoštevajo pa tudi motivacijo posameznika. "To je zgodovinski dan," je dejala obrambna ministrica Anne-Grete Stroem-Erichsen in opozorila, da na Norveškem prav ta teden obeležujejo stoletnico uvedbe volilne pravice za ženske.

Norvežanke lahko prostovoljno vojsko služijo že od leta 1976 in trenutno predstavljajo desetino vseh nabornikov. Cilj je, da bi bilo do leta 2020 v vojski nabornic 20 odstotkov.

Medtem ko Evropi služenje vojaščine za ženske nikjer ni obvezno, je v svetu takih držav le nekaj, med drugim Izrael.