Svet

Nas Američani nadzorujejo?

sta/rs
14. 6. 2013, 18.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški pravosodni minister Eric Holder je danes EU zagotovil, da je dostop do podatkov v okviru spornega ameriškega programa nadzora nad internetom Prizma mogoč le pod strogimi pogoji.

Thinkstock

EU je bila s pojasnili delno zadovoljna, na preostala odprta vprašanja pa bo poskušala odgovoriti skupina strokovnjakov z obeh strani Atlantika.
Na ministrskem srečanju med EU in ZDA v Dublinu je Holder poudaril, da ameriška vlada v okviru programa ne more nadzorovati kogar koli, če ne obstaja "primerna in dokumentirana" grožnja, kot je terorizem, spletni kriminal ali širjenje jedrskega orožja.
Holder je tudi zanikal navedbe, da je program brez zunanjega nadzora. Nadzorni postopki obstajajo in vključujejo sodišča, kongres in vlado, je zagotovil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.
EU skrbi predvsem, da ZDA nadzirajo tudi podatke evropskih uporabnikov spleta, kar bi lahko pomenilo kršitev evropske zakonodaje na področju varovanja zasebnosti. Evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding je pozdravila pojasnila, ki jih je ponudil Holder, ter dodala, da je mogoče pojasniti velik del informacij, ki so prestrašile evropske državljane.
A hkrati so nekatera vprašanja ostala odprta. Na predlog Holderja bo zato ustanovljena transatlantska skupina strokovnjakov, ki se bo ukvarjala s temi vprašanji.
"Za nas Evropejce je ključno, da tudi če obstaja vprašanje nacionalne varnosti, to ne more iti na račun temeljnih pravic evropskih državljanov," je poudarila Redingova. "O temeljnih pravicah državljanov se ne pogajamo," je dodala.
Komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström pa je zagotovila, da EU "seveda" prepoznava pomen boja proti terorizmu, a "obstajati mora zelo jasno ravnotežje med bojem proti terorizmu in mejami zasebnosti".
V Evropi javnost močno razburja razkritje 29-letnega Američana Edwarda Snowdna, ki je medijem posredoval informacije o tajnih vladnih programih nadzora telefonskih pogovorov in svetovnega spleta. Snowden se je pred pregonom umaknil v Hongkong.
Na vprašanje, zakaj ZDA še niso zahtevale aretacije Snowdna, je Holder pojasnil, da preiskava še teče. "Lahko vam zagotovim, da bomo zahtevali odgovornost osebe, ki stoji za tem zelo škodljivim uhajanjem informacij," je bil jasen. "Nacionalna varnost ZDA je bila ogrožena. Varnost ameriških ljudi in tistih, ki živijo v naših prijateljskih državah, je bila postavljena na kocko," je še poudaril.