Slovenija

Pivovarna Laško bo prodala mercatorjeve delnice Agrokorju

R.S.
14. 6. 2013, 17.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nadzorni svet Pivovarne Laško je na današnji seji soglašal s prodajo 8,43-odstotnega deleža delnic Mercatorja Agrokorju, ki so v lasti pivovarne, je po seji povedal predsednik nadzornega sveta pivovarne Vladimir Malenković.

Radio Aktual

Pivovarna Laško je članica konzorcija družb, ki so v preteklih mesecih izvajale postopke za odprodajo 53-odstotnega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Soglasje k prodaji delnic Mercatorja morata iz skupine Laško dati še Pivovarna Union, ki je 12,33-odstotna lastnica Mercatorja, in Radenska, ki ima 2,57 odstotka delnic trgovske družbe.

 Hrvaški Agrokor je za delnico Mercatorja pripravljen odšteti 120 evrov. 

Če bo prišlo do prodaje Mercatorja, bo skupina Laško zaslužila dobrih 105 milijona evrov, v tem znesku pa se bo potem razdolžila. Agrokor pa bi prevzel 1,1 milijarde evrov Mercatorjevega dolga, vendar bi zato dobil tudi vse Mercatorjeve nepremičnine, ki so vredne več sto milijonov evrov.
Prodaja bo uspešna šele, ko bo Agrokor pridobil tudi dovoljenja vseh varuhov konkurence po Balkanu ter Agencije za trg vrednostnih papirjev. Šele po tem bo obvezan dati tudi prevzemno ponudbo za preostale delnice Mercatorja.
Nadzorniki so se seznanili tudi s postopki reprograma finančnih obveznosti skupine Laško. Uprava Pivovarne Laško je namreč z bankami upnicami dosegla dogovor o podaljšanju reprograma posojil v višini okoli 270 milijonov evrov do konca septembra.
Na seji so se nadzorniki pogovarjali tudi o odprodaji drugih naložb skupine Laško. Gre predvsem za prodajo 79,24-odstotnega poslovnega deleža v Večeru, saj je uprava Pivovarne Laško obnovila pogovore z investitorji, med njimi tudi s Styrio, ki je že kazala interes za nakup tega časnika.
Nadzorni svet se je še seznanil s ključnimi kazalniki kapitalske ustreznosti in plačilne sposobnosti Pivovarne Laško.