Slovenija

Kakšen je izvor Rotnikovega premoženja?

R.S.
14. 6. 2013, 17.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroš Rotnik odločno zanika, da je prejel provizijo pri sklepanju pogodbe s francoskim Alstomom.

youtube

"Ne od Petra Kotarja ne od katere njegovih družb ne od Alstoma ne od kogarkoli drugega za sklenitev pogodbe nisem nikoli prejel nobene provizije," je zagotovil. Izvor njegovega premoženja je zakonit, pravi.
Kriminalisti so Rotnika v četrtek pridržali zaradi suma zlorabe položaja ali pravic ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin, povezanih s projektom gradnje Teš 6. Iz policijskega pridržanja so ga izpustili danes. Poleg Rotnika so po poročanju medijev pridržali še Bogdana Pušnika, delnega lastnika družbe MP Naložbe.

"Kot sam razumem dogodke včerajšnjega in današnjega dne, je policija s hišnimi preiskavami pri meni iskala dokumentacijo v zvezi s sumom storitve istih kaznivih dejanj, ki naj bi jih domnevno storil kot direktor Teša, glede katerih so policisti hišno preiskavo opravili že pred natančno letom dni," je v sporočilu medijem pojasnil Rotnik.
Kot pravi, mu je policija takrat že zasegla obsežno listinsko dokumentacijo, očitki pa so še vedno enaki - da je prejel provizijo pri sklepanju pogodbe z dobaviteljem glavne tehnološke opreme za Teš 6 Alstomom, kar sam odločno zanika.
"Ne od Petra Kotarja ne od katere njegovih družb ne od Alstoma ne od kogarkoli drugega za sklenitev pogodbe nisem nikoli prejel nobene provizije," je zagotovil.

Policija ga je danes zaslišala o njegovem premoženjskem stanju in s tem povezanimi listinami, ki jih je sam predhodno že predložil davčnemu organu na njihov poziv, je pojasnil Rotnik. Kot pravi, je na današnjem zaslišanju ugotovil, da je policija s temi listinami razpolagala že pred četrtkovo hišno preiskavo, saj jo je pred tem sama pridobila od davčnega organa.
"Izvor mojega premoženja je zakonit in preverljiv. Premoženje, ki ga imam, sem v pretežni meri ustvaril pri trgovanju z vrednostnimi papirji od leta 1994 do danes, med drugim tudi preko borzno-posredniške hiše Medvešek-Pušnik," je pojasnil nekdanji prvi mož šoštanjske termoelektrarne.

Ob tem je zagotovil, da je z organi pregona doslej vedno sodeloval in se odzival na vsak njihov poziv za predložitev ali pojasnitev dokumentacije, nazadnje 6. junija, ko so ga v zvezi z istimi dejanji zaslišali na Nacionalnem preiskovalnem uradu v Ljubljani. "Zato ocenjujem včerajšnjo hišno preiskavo in včerajšnje moje pridržanje za nepotrebno," je sklenil.