Slovenija

Konec protestov v Turčiji?

R.S.
14. 6. 2013, 17.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je po prvih pogovorih s predstavniki protestnikov danes pristal na ustavitev načrtov za urbanistične spremembe v parku Gezi v Carigradu, ki so bili razlog za 14-dnevne proteste.

Reuters

Gre za prvo umiritev napetosti med vlado in protestniki, ki so Erdoganovo vlado postavili pred največji izziv v desetih letih vodenja države in ji zaradi policijskega nasilja prislužili tudi kritike Zahoda.

Protestniki so izid pogovorov označili kot "pozitivnega".

Erdogan je nekoliko popustil na prvih pogovorih s ključno skupino protestnikov Solidarnost s Taksimom le nekaj ur po tistem, ko je kljubovalnim protestnikom v parku Gezi dal "zadnje opozorilo", naj zapustijo območje.
"Pozitiven izid je premierovo pojasnilo, da se projekt ne bo nadaljeval pred dokončno odločitvijo sodišča," je dejal predstavnik skupine Solidarnost s Taksimom Tajfun Kahraman, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Obljubo vlade, da bo spoštovala odločitev sodišča, ki je začasno ustavilo načrtovane spremembe v parku Gezi, so protestniki že pozdravili kot zmago, medtem ko jih Erdoganova predhodna obljuba referenduma o načrtih ni zadovoljila.
Turški premier je popoldne v Ankari v nagovoru, ki ga je prenašala tudi televizija, izrazil upanje, da bo v luči njegove obljube o končanju projekta v parku Gezi že drevi konec zasedbe parka. "Upam, da bo drevi vsega konec," je dejal.
"Mladi, dovolj časa ste bili v parku, da ste posredovali sporočilo. Če vaše sporočilo zadeva park Gezi, dobro, smo ga slišali," je dejal Erdogan. "V parku ne potekajo dela, zakaj torej še vztrajate?" je dodal.
Predstavnik turške vlade Huseyin Celik je sicer že kmalu po zaključku štiriurnih pogovorov pojasnil, da bo vlada najprej počakala na odločitev sodišča. Če bo sodišče v še vedno odprtem postopku dokončno potrdilo ustavitev gradbenega projekta, bo vlada to sprejela. Če pa bo gradnji vojašnice dalo zeleno luč, bo vlada dokončno odločitev prepustila ljudem na referendumu.
Takšno stališče je popoldne v Ankari na srečanju s člani svoje Stranke za pravičnost in razvoj ponovil tudi Erdogan.
Turško ministrstvo za zdravje pa je medtem po trditvah združenja turških zdravnikov začelo preiskavo o tem, kdo so bili prostovoljci, ki so nudili prvo pomoč protestnikom, ki so bili poškodovani v protivladnih demonstracijah.
Ministrstvo od združenja zahteva, da mu posredujejo imena zdravnikov, ki so sodelovali pri nudenju prve pomoči, a združenje je že sporočilo, da imen ne bodo posredovali.
V neredih je bilo v dveh tednih poškodovanih okoli 7500 ljudi, štiri osebe pa so umrle.