Svet

Napetosti na mejnem območju med Sudanom in Južnim Sudanom

STA / J.P.
5. 5. 2013, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V regiji Abyei na meji med Sudanom in Južnim Sudanom, ki si jo lastita obe državi, sta bila v napadu v soboto ubita plemenski voditelj in etiopski pripadnik mirovnih sil ZN.

Wikipedia

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je napad ostro obsodil ter pozval k preprečitvi stopnjevanja nasilja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mirovni konvoj ZN so napadli pripadniki arabske plemenske skupine Miserija. Pri tem je bil ubit Deng Majok, pomemben voditelj rivalskega plemena Ngok Dinka. Ban je sporočil, da sta bila v napadu huje ranjena še dva pripadnika mirovnih sil Unisfa, ki jih sestavljajo etiopski vojaki.

Sile Unisfa so bile ustanovljene, da bi pomagale pri zmanjševanju napetosti med Sudanom in Južnim Sudanom, ki se o regiji Abyei prerekata, odkar sta se julija 2011 razdružila. Skupina Miserija je sicer povezana s Sudanom, medtem ko je Ngok Dinka bližje Južnemu Sudanu.

"Generalni sekretar ostro obsoja uboja voditelja Ngok Dinka in mirovnega vojaka v napadu Miserije na konvoj Unisfe," se je glasilo sporočilo ZN. Ban je pri tem vladi obeh držav ter voditelje obeh plemen pozval k ohranitvi mirne krvi in izogibanju stopnjevanja nasilja.