Svet

V Turčiji načrtujejo največje letališče na svetu

STA / J.P.
5. 5. 2013, 11.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Dvema mednarodnima letališčema turškega mesta Carigrad se bo v prihodnjih letih pridružilo še tretje.

Zajem zaslona
Binali Yildirim

Zgradili ga bodo na severu mesta in bo lahko sprejelo 150 milijonov potnikov letno. S tem bo ameriškemu mestu Atlanta odvzelo krono največjega letališča na svetu.

Gradnja novega letališča s šestimi vzletnimi stezami bi se lahko začela že prihodnje leto, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Izvedbo projekta so zaupali konzorciju petih turških gradbenih podjetij, ki je na razpisu za gradnjo in koncesijo za 25-letno upravljanje letališča ponudil največ, to je 22,15 milijarde evrov.

Gre za največji tovrstni projekt v zgodovini Turčije, je konec minulega tedna v Ankari komentiral turški prometni minister Binali Yildirim.

Gradnja naj bi bila končana do konca tega desetletja, ko bo novo letališče lahko sprejelo približno 150 milijonov potnikov letno. Trenutno za največje letališče na svetu velja tisto v ameriški Atlanti, kjer lahko sprejmejo približno 93 milijonov potnikov letno. Prek zdajšnjega carigrajskega letališča Atatürk je lani potovalo približno 37 milijonov potnikov.

Po načrtih bo novo letališče zraslo na severu Carigrada. V bližini namerava turška vlada postaviti tudi povsem novo mesto, ki bi med drugim leta 2020 gostilo olimpijske igre. Za organizacijo teh iger se potegujeta tudi Tokio in Madrid, odločitev pa bo znana septembra.