Gre za programe, kot so denimo program za konkurenčnost in inovacije (CIP), mikrofinančni instrument Progress, posojila Evropske investicijske banke in strukturnih skladov.

Za tovrsten portal so se odločili v okviru ukrepov, s katerimi želijo malim in srednje velikim podjetjem, ki da bodo gonilo evropskega gospodarskega okrevanja, povečati dostopnost do financiranja.

V trenutnem finančnem okviru 2007-2013 je malim in srednje velikim podjetjem preko različnih programov EU na voljo 100 milijard evrov, so pred dnevi sporočili iz predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

V tem obdobju pa je omenjeni program CIP, katerega proračun znaša 1,1 milijarde evrov, uspel zbrati za 13 milijard evrov posojil in 2,3 milijarde evrov tveganega kapitala ter z njimi pomagal okoli 220.000 evropskim malim in srednje velikim podjetjem. To pomeni, da je en evro iz programa CIP v povprečju zagotovil podjetju bančno posojilo v višini 30 evrov.

Portal je na voljo tudi v slovenskem jeziku, in sicer na tem spletnem naslovu http://access2eufinance.ec.europa.eu/youreurope/business/finance-support/access-to-finance/index_sl.htm.