Svet

EU s portalom za pomoč podjetjem

STA / J.P.
5. 5. 2013, 10.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropska komisija je predstavila nov spletni portal z enostavnim pregledom finančnih instrumentov EU, ki so na voljo malim in srednje velikim podjetjem.

Wikipedia

Gre za programe, kot so denimo program za konkurenčnost in inovacije (CIP), mikrofinančni instrument Progress, posojila Evropske investicijske banke in strukturnih skladov.

Za tovrsten portal so se odločili v okviru ukrepov, s katerimi želijo malim in srednje velikim podjetjem, ki da bodo gonilo evropskega gospodarskega okrevanja, povečati dostopnost do financiranja.

V trenutnem finančnem okviru 2007-2013 je malim in srednje velikim podjetjem preko različnih programov EU na voljo 100 milijard evrov, so pred dnevi sporočili iz predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

V tem obdobju pa je omenjeni program CIP, katerega proračun znaša 1,1 milijarde evrov, uspel zbrati za 13 milijard evrov posojil in 2,3 milijarde evrov tveganega kapitala ter z njimi pomagal okoli 220.000 evropskim malim in srednje velikim podjetjem. To pomeni, da je en evro iz programa CIP v povprečju zagotovil podjetju bančno posojilo v višini 30 evrov.

Portal je na voljo tudi v slovenskem jeziku, in sicer na tem spletnem naslovu http://access2eufinance.ec.europa.eu/youreurope/business/finance-support/access-to-finance/index_sl.htm.