Slovenija

Na obisku pri kapucinih v Sloveniji njihov vrhovni predstojnik

STA / J.P.
5. 5. 2013, 09.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na obisk h kapucinom v Sloveniji je danes prispel njihov vrhovni predstojnik Mauro Jöhri.

Zajem zaslona
Mauro Jöhri

Slednji se bo na obisku mudil do četrtka, v tem času pa namerava obiskati vsa kapucinska bratstva v Sloveniji ter Frančiškov svetni red in Frančiškovo mladino.

Med obiskom bo Jöhri daroval tudi maše, med katerimi bo nagovoril člane reda, ki ga vodi. V ponedeljek bo to storil v župnijski cerkvi sv. Štefana v Ljubljani, v torek v župnijski cerkvi sv. Ožbalta na Ptuju, v sredo pa v župnijski cerkvi sv. Cecilije v Celju.

Jöhri je bil za vrhovnega predstojnika kapucinov ponovno izvoljen na lanskem, 84. generalnem kapitlju v Rimu. Po rodu prihaja iz Švice, v red pa je vstopil leta 1964.

Kapucinski red je podobno kot red minoritov in frančiškanov izšel iz prvotno enotnega reda manjših bratov Frančiška Asiškega, svetnika Katoliške cerkve, ki je živel v 12. in 13. stoletju. V 16. stoletju je kapucinski red ustanovil pridigar pater Matej, ki se je odločil, da bo živel še bolj asketsko življenje, kot so ga živeli ostali, ki so posnemali življenje Frančiška Asiškega. Za red so značilne rjave kute z dolgo kapuco, gojijo pa kontemplacijo in pridigarsko dejavnost. Kapucini v Sloveniji živijo v osmih bratstvih.