Slovenija

Na ljubljanskem letališču lani manj potnikov

STA / J.P.
5. 5. 2013, 08.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana se je v letu 2012 v primerjavi z letom prej promet potnikov zmanjšal za 14 odstotkov na 1,16 milijona potnikov.

Wikipedia

Približno milijon potnikov je prepeljal največji slovenski letalski prevoznik, Adria Airways.

Na ljubljanskem letališču je lani večina, 84 odstotkov, vseh potnikov potovala z rednimi leti, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Na rednih linijah je tako kot leta 2011 največ potnikov potovalo na relacijah med Slovenijo in Nemčijo (20 odstotkov), Veliko Britanijo (12 odstotkov), Turčijo (devet odstotkov) in Švico (osem odstotkov).

Največji porast števila potnikov v zadnjem letu je bil na relacijah med Slovenijo in Rusijo (za 15 odstotkov), največji upad pa na relacijah med Slovenijo in Francijo (za 57 odstotkov).

Na rednih letih je 59 odstotkov potnikov potovalo med ljubljanskim letališčem in letališči znotraj članic EU, 41 odstotkov potnikov pa je potovalo na relacijah med ljubljanskim in letališči izven sedemindvajseterice.

Pri posebnih prevozih, ki predstavljajo približno 16 odstotkov vsega števila potnikov, je največ potnikov potovalo na relacijah med Slovenijo in Grčijo (26 odstotkov), Turčijo (22 odstotkov), Egiptom (16 odstotkov), Tunizijo (osem odstotkov) in Izraelom (sedem odstotkov).

Največji porast med posebnimi leti beležimo na relacijah med Slovenijo in Izraelom, kjer se je promet potnikov zaradi nizke predhodne osnove poosmeril, največji upad pa na relacijah med Slovenijo in Bolgarijo, kjer se je promet potnikov prepolovil.

Na posebnih letih je 42 odstotkov potnikov je potovalo na relacijah med Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana in letališči znotraj EU, 58 odstotkov pa na relacijah med ljubljanskim in letališči izven EU.

Leto pred tem je le 49 odstotkov potnikov na posebnih letih potovalo na relacijah med Letališčem Jože Pučnik Ljubljana in letališči izven sedemindvajseterice.

Količina blaga, naloženega in razloženega z letal, se je v letu 2012 glede na leto prej povečala za šest odstotkov na 8787 ton, še kažejo statistični podatki.

Adria Airways je lani prepeljala tako manj potnikov kot manj blaga. Število potnikov je doseglo približno milijon, kar je 15 odstotkov manj kot v letu 2011, količina prevoženega blaga pa se je zmanjšala za 24 odstotkov na 1474 ton.