Svet

Severna Koreja postavila pogoje za odprtje Kaesonga

STA / J.P.
5. 5. 2013, 11.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Severna Koreja je danes zahtevala, naj Južna Koreja preneha z vsemi vojaškimi provokacijami, če želi, da se ponovno odpre skupni industrijski kompleks Kaesong.

Wikipedia

Industrijski kompleks so odprli leta 2004 severno od skupne meje kot nekakšen simbol sodelovanja, a je Kaesong postal žrtev stopnjevanja napetosti. Severna Koreja je aprila iz kompleksa umaknila svojih 53.000 delavcev in zavrnila več pozivov južne sosede k pogovorom.

Seul je vse svoje državljane iz Kaesonga umaknil prejšnji teden. Zadnja skupina sedmih se je domov vrnila v petek, potem ko je Južna Koreja v Kaesong z avtomobili poslala 13 milijonov dolarjev, da bi s tem pokrila neplačane plače in davke.

Severnokorejska komisija za nacionalno obrambo pa je danes za zaprtje kompleksa ponovno okrivila jug. Če je Južna Koreja resnično zaskrbljena za prihodnost Kaesonga, "naj izvede ukrepe za prekinitev vseh sovražnih ravnanj in vojaških provokacij, ki so razlog za nastalo situacijo," je dejal predstavnik komisije, ki ji poveljuje severnokorejski voditelj Kim Jong Un.

Med provokacijami je omenil tudi južnokorejske priprave na vsakoletne vojaške vaje z ZDA, ki naj bi se odvile avgusta. "Prekinitev provokacij bi lahko bil povod za to, da se ponovno vzpostavi komunikacijska linija in da začne Kaesong ponovno normalno obratovati," je še dejal predstavnik komisije.

Pred nedavnim stopnjevanjem napetosti je bil Kaesong, kjer so severnokorejski delavci delali v tovarnah za približno 120 južnokorejskih podjetij, relativno imun na ohlajanje odnosov med državama. Čeprav doslej nobena od držav ni zagrozila z dokončnim zaprtjem kompleksa, pa bi lahko bil za Južno Korejo naslednji korak prekinitev dobave električne energije za kompleks, poroča francoska tiskovna agencija AFP.