Svet

Google Italiji domnevno dolguje skoraj 100 milijonov davkov

STA
29. 11. 2012, 13.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Google Italia državi dolguje 96 milijonov evrov davka na dodano vrednost (DDV), skupaj pa naj ameriški spletni velikan državi ne bi prijavil za preko 240 milijonov evrov prihodkov, kažejo rezultati preiskave italijanske davčne policije.

Davčna preiskava Googla v Italiji je sicer del širše preiskave poslovanja ameriškega velikana v Evropi, ki so ga davčni organi posameznih držav vzeli pod drobnogled zaradi domnevnega izkoriščanja davčno ugodnejše obravnave na Irskem.

Google Italia naj bi tako po ugotovitvah italijanskih preiskovalcev v Italiji prijavil le del celotnih v državi ustvarjenih prihodkov, del pa na Irskem, kjer podjetja plačujejo precej nižje davke.

Na italijanskem ministrstvu za gospodarstvo pojasnjujejo še, da je v davčni preiskavi več multinacionalk, ne le Google. Pred časom se je tako v središču pozornosti zaradi neplačevanja davkov in prispevkov za zaposlene v Italiji znašel Easyjet.

V Googlu poudarjajo, da spoštujejo davčno zakonodajo vseh držav, v katerih poslujejo in da so prepričani, da jo spoštujejo tudi v Italiji. Z lokalnimi organi bodo še naprej sodelovali in odgovorili na vsa vprašanja glede njihovega poslovanja v Italiji.

Na poslovne prakse Googla in drugih spletnih velikanov so davčni organi posameznih držav postali še posebej pozorni sredi krize, ko skušajo države zakrpati proračunske primanjkljaje. Google in drugi velikani namreč spretno izkoriščajo zakonodajo, ki jim omogoča, da velik del prihodkov prijavljajo v davčno ugodnih okoljih in ne v državah, v katerih dejansko poslujejo.

V Franciji naj bi Google dolgoval kar 1,7 milijarde evrov davkov in država je pripravljena spletnega velikana tudi tožiti, če se o poravnavi davčnega dolga ne bosta uspela dogovoriti.