Slovenija

Vlada potrdila poročilo o izgredih med protesti v Mariboru, napovedani že novi shodi

STA / S.R.
28. 11. 2012, 23.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada je danes obravnavala in potrdila poročilo o nasilnih izgredih med protesti v Mariboru. Obrambni minister Aleš Hojs je po seji pojasnil, da vlada poziva, naj bodo shodi mirni.

Ob napovedanih novih protestih, prvi je bil danes na Jesenicah, policija organizatorje poziva k prijavi shodov, udeležence pa, naj to pravico uveljavljajo strpno.

Poročilo o nasilnih izgredih med protesti v Mariboru je vladi danes predstavil minister za notranje zadeve Vinko Gorenak. Kot je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil direktor urada vlade za komuniciranje Anže Logar, je poročilo o izgredih označeno z eno od stopenj zaupnosti, zato ni bilo posredovano medijem.

Vlada pa po besedah ministra Hojsa poziva, naj bodo demonstracije mirne in naj ljudje svoje mnenje izražajo tako, kot ga "v normalni, pravni državi morajo". Sicer pa Hojs meni, da v ozadju protestov ni le nezadovoljstvo s stanjem v državi, temveč "želja nekaterih, da se stvari razvnamejo pred predsedniškimi volitvami".

Tudi predsednik vlade Janez Janša je po torkovih protestih v Ljubljani na spletnem omrežju Twitter zapisal, da "predsednik republike in njegovi podporniki s svojimi izjavami opravičujejo nasilje. Toliko o pravni državi".

Predsednik republike Danilo Türk pa je ob robu obiska v Mariboru v okviru svoje predsedniške kampanje v zvezi z Janševim zapisom dejal, da je to "popolnoma neutemeljeno in popolnoma nesprejemljivo".

Predsednik republike Türk, ki vnovič kandidira za to funkcijo, je sicer v torek zvečer ob robu razprave v Starem trgu pri Slovenj Gradcu dejal, da mora vlada razumeti demokratično vsebino protestov, ki so se zvrstili v Sloveniji v zadnjem obdobju, vključno s protesti 17. novembra.

Minister Hojs sicer od politikov na najvišji ravni, od "predsednika republike navzdol", pričakuje, da bodo naredili vse, da take nemire v prihodnosti preprečijo, je dejal po seji vlade.

Pojasnil je še, da v torek zvečer na vladi ni zasedal svet za nacionalno varnost, temveč je predsednik vlade želel le poročilo o tem, kako so zavarovani vojaški objekti, objekti, kjer se poseduje orožje in druga municija. Na podlagi poročila policije je namreč moč razbrati, pravi Hojs, s čim razpolagajo demonstranti. Po njegovih besedah gre za eksplozivne naprave. Zanikal pa je, da bi bila zaradi napovedi protestov v pripravljenosti tudi vojska.

"Bili bi zelo neodgovorna in nenavadna vlada, če se ne bi pogovarjali o teh protestih, tudi na koalicijskem sestanku v torek smo se," pa je na novinarski konferenci po seji vlade povedal finančni minister Janez Šušteršič. O vsebini pogovorov ni želel govoriti. Je pa dejal, da sam proteste razume kot izraz nezadovoljstva nad situacijo v državi in nad tem, da se v politiki stvari ne premaknejo naprej.

Je pa poudaril, da je treba ločiti med razumljivimi in legitimnimi protesti in tisto točko, ko prerastejo v spopade in nasilje. In tu je odgovornost na obeh straneh, pravi. Tako na protestnikih, ki se morajo organizirati tako, da ne bo prihajalo do nasilja, kot na policiji, da ne naredi kakšne napake, ki bi nasilje še spodbudila.

Logar pa je prepričan, da bodo policija in ostale institucije pripravljene na morebitne nove proteste. Na vprašanje, ali smo pripravljeni na več protestov hkrati, pa je dejal, da bi shode veljajo prijaviti in tako bi se tudi policija nanje lahko pripravila.

Policija namreč ugotavlja, da nobeden od javnih shodov v zadnjih dneh ni bil prijavljen na policijski postaji ali upravni enoti. Ob napovedanih novih protestih tako policija organizatorje poziva, naj shode prijavijo, udeležence pa, naj to pravico uveljavljajo mirno in strpno, v dobrobit vseh prisotnih.

Kot so v sporočilu za javnost navedli na Generalni policijski upravi (GPU), neprijavljen shod pomeni, da ni organizatorja, ki bi že v naprej poskrbel za varnostne ukrepe, kot je na primer rediteljska služba.

V skladu z zakonom v takšnih primerih za red skrbijo policisti, zato policija udeležence poziva, naj spoštujejo njihova navodila. Ob hujših in množičnih kršitvah morajo namreč policisti ukrepati, v skrajnem primeru tudi z razpustitvijo shoda, opozarjajo na GPU. Po njihovih navedbah morajo udeleženci v takšnih primerih zapustiti prostor.

Poslanski skupini SDS in NSi pa sta danes zahtevali sklic nujne seje odbora za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino, na kateri bi razpravljali o pozivanju k nestrpnosti in nasilju v nekaterih medijih. Tem namreč očitajo, da so ob mariborskih protestih svoj prostor odprli neposrednemu pozivanju k nasilju. Predsednik odbora Branko Grims je nujno sejo sklical za petek ob 8. uri.

Danes so se na proteste odzvale še nekatere druge civilne iniciative, nekatere stranke pa ponovila že znana stališča.

Oglasila se je Delavsko-punkerska univerza, ki podpira zahteve Mariborčank in Mariborčanov ter vseh, ki so se zbrali na Trgu svobode, da bi izrazili svoje nezadovoljstvo z vodenjem Mestne občine Maribor in zahtevali odstop župana Franca Kanglerja. Prav tako pa so ostro obsodili nasilje, ki ga je policija uporabila proti demonstrantom.

Po spletu se sicer pozivi k protestom širijo. V četrtek naj bi bil shod v Kranju, za petek pa je napovedan v Novem mestu. Shodi so napovedani tudi v Celju in Murski Soboti, vnovič se bodo protestniki zbrali tudi v Ljubljani in Mariboru. Na Jesenicah se je okrog sto protestnikov na Čufarjevem trgu zbralo danes, protestirali pa so proti vladajoči politiki in trenutnemu stanju v državi. Miren protest, ki je bil organiziran prek Facebooka, je napoved četrtkovega množičnejšega shoda v Kranju.