Svet

Hekerji ukradli zaupne podatke s strežnika IAEA

STA
28. 11. 2012, 14.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je danes priznala, da so hekerji vdrli v enega od strežnikov agencije in nato na spletni strani umaknili kontaktne naslove kakih sto njenih strokovnjakov.

Kot je povedala tiskovna predstavnica IAEA Gill Tudor, so bili "nekateri kontaktni podatki" o strokovnjakih, s katerimi sodeluje agencija, v nedeljo objavljeni na spletni strani neke doslej neznane hekerske skupine.

Odgovornost za omenjeni vdor in objavo ukradenih podatkov je sicer že pred dvema dnevoma prevzela skupina, imenovana Parastoo, kar v perzijskem jeziku farsi pomeni lastovka, je pa tudi pogosto žensko ime.

Obenem so hekerji v sporočilu na spletni strani Cryptome.org zahtevali preiskavo o jedrskem programu Izraela, ki ni podpisnik sporazuma o neširjenju jedrskega orožja, ter zagrozili z nadaljnjimi objavami občutljivih informacij, če se bodo nadaljevali napadi na iranske jedrske znanstvenike.

Kot je danes še poudarila predstavnica IAEA, objavo informacij, ukradenih s starega strežnika agencije, ki ga že nekaj časa ne uporabljajo več, globoko obžalujejo. Kot je še zatrdila, so po incidentu sprejeli ukrepe za odpravo "potencialne ranljivosti strežnikov".

Tehnične in varnostne ekipe IAEA medtem nadaljujejo analizo situacije in bodo naredile vse, da preprečijo ponovitev kraje podatkov v prihodnosti.