Svet

Umrla, ker je bila predebela za na letalo

STA / S.R.
28. 11. 2012, 12.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Žalostna, a resnična zgodba. Vilma Soltesz iz New Yorka je namreč želela poleteli domov, a je kar tri različne letalske družbe zaradi njenih 193-ih kilogramov niso spustile na letalo.

Vilma pa je po besedah moža Janosa le želela poleteti domov, da bi lahko nadaljevala z zdravljenjem. 56-letnica iz predela Bronx v New Yorku je bila sicer prikovana na voziček, saj je imela le eno nogo, pestile pa so jo tudi težave z ledvicami in sladkorna bolezen. A ker ni smela na letalo in tako ni pravočasno nadaljevala zdravljenja, je Vilma umrla.

Težave s potovanjem so se začele, ko sta se Vilma in Janos (poročena sta bila kar 33 let) 17. septembra 2012 odpravila domov na rodno Madžarsko. Potovalni agent je za Vilmo kupil dve vozovnici, da bi ji tako zagotovil dovolj prostora.

15. oktobra naj bi se vrnila v ZDA, saj je bil Vilma naročena pri zdravniku. Letalska družba KLM pa ni imela primernih varnostnih pasov, da bi jo lahko varno privezali. Po besedah tiskovne predstavnice družbe KLM Vilme tako niso mogli spraviti domov, saj ''potnice fizično ni bilo mogoče spraviti na letalo''.
Po peturnem čakanju na letališču so par napotili na let družbe Delta Airlines, a je imela slednja težave z opremo zato Vilme prav tako niso mogli sprejeti. Uradna izjava pravi, da plastični voziček in dvigalo, ki jih imajo za tovrstne primere nalogi vkrcanja Vlime nista bila kos. 22. oktobra sta Vilma in Janos še enkrat poskusila srečo, tokrat pri Lufthansi. Tudi tam je niso želeli vkrcati na letalo. Njihova razlaga je, da so imeli na krovu 140 potnikov, mnogi od njih pa so morali do cilja zamenjati več letov in so morali biti mobilni. V kolikor bi Vilmo posadili med njih, bi bila ''njihova mobilnost pa tudi varnost zmanjšana''.

Janos, ki je medijem zaupal, da se je Vilma želela zdraviti doma zato, ker ne on ne njegova pokojna žena nista zaupala zdravnikom na Madžarskem je ženo 24. oktobra mrtvo našel v njunem počitniškem domu na Madžarskem. Preiskave kažejo, da je umrla zaradi odpovedi ledvic. Moža Janosa je nepotrebna smrt žene, s katero sta bila skupaj 33 let seveda zelo prizadela. Janosova odvetnica Holly Ostrov-Ronai bo proti vsem trem omenjenim letalskim družbam vložila tožbo, ker so Vilmi odrekli vkrcanje na letala kljub temu,d a je nujno potrebovala zdravniško pomoč.