Slovenija

Janša Türku očita opravičevanje nasilja, protesti napovedani tudi drugod po držav

STA / K.Š.
28. 11. 2012, 12.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik vlade Janez Janša je po torkovih protestih v Ljubljani na spletnem omrežju zapisal, da predsednik republike in njegovi podporniki s svojimi izjavami opravičujejo nasilje.

Po spletu se sicer pozivi k protestom širijo tudi drugod, shodi so napovedani v Celju, Kranju in Murski Soboti, vnovič se bodo zbrali tudi v Ljubljani in Mariboru.

"Žalostno. Predsednik republike in njegovi podporniki s svojimi izjavami opravičujejo nasilje. Toliko o pravni državi," je na Twitterju zapisal Janša.

Predsednik republike Danilo Türk, ki vnovič kandidira za to funkcijo, je sicer v torek zvečer ob robu razprave v Starem trgu pri Slovenj Gradcu dejal, da mora vlada razumeti demokratično vsebino protestov, ki so se zvrstili v Sloveniji v zadnjem obdobju, vključno s protesti 17. novembra. Po njegovem prepričanju se danes socialna država brani zato, ker se hoče braniti identiteto Slovenije. Türk se je sicer zavzel za mirne proteste in odsvetoval vsako uporabo sile. Kot pravi, je glavna naloga vseh zagotoviti, da bodo zbiranja, tudi spontana, potekala mirno. Obenem je spomnil tudi, da spada pravica do mirnega in svobodnega zbiranja med temeljne človekove pravice.

Tudi minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je v pogovoru za spletni portal Siol.net dejal, da je svobodno izražanje nezadovoljstva in volje legitimna pravica vseh ljudi. Opozoril pa je, da je prepovedano nasilje. Kot je spomnil, so na protestih v Mariboru po zraku letele granitne kocke. "Kaj če bi kdo umrl," se je vprašal. Omenil je tudi, da protesti niso bili prijavljeni, a jih je policija varovala skladno z zakonom.

Po poročanju spletnih medijev pa se pozivi k protestom po spletnih družbenih omrežjih širijo po vsej Sloveniji. Shod, ki ga v petek ob 16. uri vnovič pripravljajo v Ljubljani, je na Facebooku napovedala skupina Janez Janša naj odstopi kot premier Republike Slovenije, dogodku pa se je pridružilo že slabih 50.000 gostov. V skupini sicer prebivalce z različnih koncev Slovenije pozivajo, naj se pridružijo mirnemu shodu in prisostvujejo z vsebino proti vladi, proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in drugim županom. Obenem pa poudarjajo, da kakršnega koli nasilja na protestih ne podpirajo.

Še pred tem pa naj bi se protesti odvili tudi v Kranju. Facebook skupina Gorenjska vstaja proteste proti vladi in kranjskemu županu Mohorju Bogataju napoveduje za četrtek. Predvidoma konec tedna naj bi se protestniki zbrali tudi v Kopru, v Celju pa proteste pred tamkajšnjo občino napovedujejo za ponedeljek. 7. decembra se bodo v Murski Soboti zbrali tudi prekmurski protestniki. Prav tako pa naj bi se prihodnji teden, 6. decembra, protesti ponovili v Mariboru.

V občini Trebnje pa že nekaj dni županu Alojziju Kastelicu preko Facebooka sporočajo, da mora odstopiti, med drugim zato ker je pravnomočno obsojen na pogojno kazen sedmih mesecev zaradi zlorabe županskega položaja in ker ga je ovadila komisija za preprečevanje korupcije.

Na policiji so za STA pojasnili, da spremljajo podatke in informacije o napovedanih protestnih shodih v različnih slovenskih krajih, za katere pa zaenkrat še nimajo prijav v skladu z določili zakona o javnih zbiranjih. Na podlagi vseh pridobljenih informacij načrtujejo ukrepe za zagotavljanje varnosti vseh udeležencev javnih shodov, prav tako pa tudi ukrepe za zaščito objektov in komunalne infrastrukture, so dodali.