Slovenija

V Kranju shod proti politični eliti

STA
29. 11. 2012, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Štajercem in Ljubljančanom se v protestih proti politični eliti pridružujejo tudi Gorenjci.

V sredo so prek Facebooka na hitro sklicali protest na Jesenicah, kjer je v močnem nalivu mirno demonstriralo okrog sto ljudi. Danes pa bo v Kranju pred občinsko stavbo potekal predvidoma še množičnejši shod proti politični eliti in kranjskemu županu.

Glede na to, kakšno podporo je organizacija shoda doživela med uporabniki spletnega družbenega omrežja Facebook, se na današnjem protestu, ki se bo začel ob 16. uri pred kranjsko občinsko stavbo, pričakuje več sto ljudi. Do srede zvečer je udeležbo prek družbenega omrežja napovedalo skoraj 400 uporabnikov Facebooka.

Anonimni organizator shoda, ki deluje pod nazivom Gorenjska vstaja, si želi mirnih demonstracij. Udeležence poziva, naj ne uporabljajo pirotehničnih sredstev, nožev in granitnih kock. "Naj shod poteka z ramo ob rami brez nasilja ali pijančevanja," poudarja.

Tako je pritrdil tudi pozivom gorenjskih policistov, ki si želijo, da bi protestniki izražali svoje mnenje na miren in civiliziran način. "Ne želimo, da se miroljubne demonstracije sprevržejo v nasilne, kot smo jim bili priča minule dni, da smo bili posledično primorani k represivnemu ukrepanju," so sporočili s Policijske uprave Kranj.

V Kranju naj bi bili protesti usmerjeni tako proti vladni kot tudi mestni politiki, in sicer proti županu Mohorju Bogataju, ki mu je občinska opozicija večkrat očitala samovoljo. Tožilstvo in kriminalisti pa zoper njega vodijo tudi preiskavo zaradi sporne poravnave v višini 620.000 evrov med občino in Stanovanjsko zadrugo Gorenjske.