Svet

Zaradi teh fotografij bo šla v zapor

S.R.
29. 11. 2012, 12.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zares verjamete, da je dekle na fotografiji policistka? 23-letna manekenka Wang Xiaoeng iz Pekinga je zaradi fotografiranja v policijski uniformi dobila devet mesecev zaporne kazni.

Obtožba je kakopak lažno predstavljanje za uradno osebo oziroma policistko. Wangova je julija 2012 fotografije objavila na omrežju Weibo, ki je nekakšna kitajska verzija Twitterja. Na njih je oblečena v policijsko uniformo. Oblasti pa je še bolj zmotil zapis pod fotografijo. Pod slednjo je Wang namreč zapisala, da se mora ''kot novopečena policistka v svojem mestu najprej naučiti osnov''. Poleg tega pa je še dodala, da je kot ''cvetka policije pod hudim pritiskom'', ter da mora vsak dan ''jesti in piti z vladnimi ljudmi''. A hkrati je dodala, da svoj status ''cvetke'' izkorišča za večerje z vodjami države, ter na ta način ''pridobiva nove pogodbe''.

Manekenka je po plazu kritik na tem omrežju fotografijo hitro umaknila, a glede na to, da je govora o internetu, so le-te še vedno dostopne na različnih spletnih straneh. Ko se nekaj znajde na internetu, je to pač izjemno težko popolnoma odstraniti.

Po poročanju kitajske spletne strani China Morning Post so se uporabniki omrežja Weibo z Wangovo spustili v hudo besedno vojno. No, eden izmed uporabnikov je le pripomnil, da je povsem očitno, da se je Wangova le šalila, ter da ni imela v načrtu nobenih nelegalnih aktivnosti. Kljub temu, da je malce omadeževala ugled policija, pa ni prekršila nobenega zakona.  

Policiji se vse skupaj ni zdelo prav nič smešno, prav tako ne sodišču. Wangovo so zaradi lažnega predstavljanja za uradno osebo obsodili na devet mesecev zapora, kazen pa so odložili za eno leto