Zabava

Tudi žirant X Factorja postal žrtev prevare

S.R.
29. 11. 2012, 12.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Potegavščina, ki ni nič kaj prijetna za slavne osebnosti. Šaljivci namreč pokličejo policijo in prijavijo malce hujšo kršitev zakona, nato pa navedejo naslove znanih osebnosti.

Policiji običajno sporočijo, da nekje poteka oborožen rop, ali pa da gre za zajetje talcev, nato pa navedejo naslove bolj ali manj znanih osebnosti. Vse to storijo v upanju, da se bo policija odzvala v zelo velikem številu, glavni cilj pa je, da na pred domovanja slavnih prispe posebna policijska enota ''SWAT'' (Special Weapons and Tactics). Od tu izhaja tudi ime tovrstne potegavščine – ''swatting''.

Med žrtvami ''swattinga'' se je v zadnjem času znašel tudi žirant resničnostnih šovov Simon Cowell. Neznani klicatelj je namreč policiji sporočil, da je v Simonovi kopalnici talka. A ker je policist, ki je prejel klic hitro posumil, da gre za potegavščino, je policija z Beverly Hillsa, kjer je Simon doma tja poslala le en avtomobil, situacijo na hitro preverila in odšla. Takšne sreče pa ni imel Justin Bieber, ki ga je prejšnji mesece presenetil cel kup policijskih avtomobilov. Nekdo je policij na njegovem naslovu prijavil streljanje. Do zob oboroženi policisti pa se prevare niso zavedli in so natančno preiskali Justinov dom, ter še dve sosednji hiši. V zadnjih nekaj mesecev so tako policisti obiskali tudi dom Ashtona Kutcherja (tam je bil celo helikopter), pred hišo Miley Cyrus pa so se policistom pridružili celo gasilci.

Policiste skrbi, da bo potegavščina, ki je sicer stara že več let, a šele v zadnjem času pridobiva medijsko pozornost nekega dne postala prav zares nevarna. V odzivanju na lažne prijave je bilo namreč ranjenih že kar nekaj policistov, ki pri tovrstnih prijavah nikdar niso povsem prepričani, kaj naj storijo.

Tisti bolj tehnološko pismeni šaljivci lahko klic identiteto klicatelja ne samo prikrijejo, temveč celo prikažejo, kot da je klic zares prišel iz domovanja določene slavne osebe, zato policija krivce zelo težko izsledi. A tudi če lažnega klicatelja zares najdejo, je v Kaliforniji (kjer je doma največ slavnih in je ''swatting'' daleč najbolj priljubljen) lažna prijava le manjši prekršek. A tudi to se zna v kratkem spremeniti, saj oblasti že pišejo nov zakon, v katerem bo tovrstna lažna prijava zločin.