Košarka

Preprečiti »pepčka«

Primož Salmič / Ekipa
29. 11. 2012, 11.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Bolj kot ne gostovanje v Atenah za Union Olimpijo sodi v kategorijo nebodigatreba.

V taboru zmajev po zmagi Panathinaikosa prejšnji teden v gosteh pri Cantuju niti sami ne verjamejo, da imajo še kakšno možnost prebiti se v drugi del, in bi se najraje že zdaj povsem osredotočili na ligo ABA, v kateri se delijo evropske vstopnice za naslednjo sezono. Toda red je vseeno red, in treba je odigrati tudi to tekmo, v kateri so grški podprvaki veliki favoriti.

Panathinaikos je že pred dobrim mesecem dni v Ljubljani demonstriral svojo premoč nad zmaji. Grki so se taktično odlično lotili Ljubljančanov, kar so vsi po vrsti priznali tudi sami. »Z nami so igrali 'pepčka'. V napadu so se postavili okrog naše obrambe, mi pa smo se zaletavali vanje, a jim nič nismo mogli. Igrali so na dolge napade ter nas veliko napadali po globini, predvsem z branilci in krilnimi igralci, ki so višji od naših. Dobro so tudi skakali v napadu in upočasnili našo igro, s tem ko so onemogočili naš protinapad,« se prvega medsebojnega obračuna spominja Sašo Filipovski.

»Če želimo igrati dobro z njimi v Atenah, moramo igrati bolje v obrambi na zunanjih igralcih in bolje zapirati prostor pod košem. Gre za ekipo, ki je izredno izkušena in vedno meri na pomanjkljivosti nasprotnika v teži ali višini. Vemo, da nas bodo spet napadli po globini in moramo igrati z veliko pomoči v obrambi, da bi se lahko kosali z njimi. Motor njihove ekipe je še vedno Diamantidis, Ukić je agresiven v prodoru, znajo igrati z gibljivimi centri, kot sta Lasme in Carcaris, hkrati pa imajo tudi klasičnega težkega centra v Šorcanitisu,« je opisal tekmeca trener zmajev.

Šorcanitis je sicer izpustil zadnji dve tekmi, v Desiu prejšnji teden sta manjkala tudi Panko in Skordilis. Panko bo danes gotovo v postavi, nastop ostalih dveh je še pod vprašajem. V primerjavi s srečanjem v Ljubljani imajo Grki v svojih vrstah tudi nov obraz, organizatorja igre Marcusa Banksa. Pravzaprav je Panathinaikos pogodbo podpisal z dvema novincema, a je Jason Kapono, ameriški krilni košarkar, ki se lahko pohvali z zmagama v metanju trojk na all stars tekmah lige NBA v letih 2007 in 2008, še v ZDA zaradi zapletov pri ženini nosečnosti. Odsotnost nobenega košarkarja pa se Grkom ne bo poznala tako, kot se bo gotovo Olimpiji neigranje poškodovanega Dylana Pagea, ki je s 15 točkami na tekmo drugi najboljši strelec zmajev v evroligi.

»Smo oslabljeni, a moramo se prilagoditi,« pravi Filipovski, na katerega leti vse več vprašanj o slabi igri obeh glavnih organizatorjev igre, Teemuja Rannikka in Dominica Watersa, na zadnjih tekmah. »Rannikko fizično ni na perfektni ravni, kar se pozna v obrambi in prodornosti. Je pa igralec, ki ima dober pregled igre, odlično podaja, lahko tudi zadane. Pri taktičnih različicah je zelo dober, dobro vodi ritem igre. Če bi bil še boljši atlet, ne bi bil v Olimpiji,« je še pred časom za Finca dejal strateg zeleno-belih, a Rannikko je od takrat še (precej) padel v formi. Slednje velja tudi za Watersa: »Ni dovolj fizično čvrst in ni strelec, je klasični organizator igre. Jasno, da mora svojo nevarnost v napadu dvigniti na višjo raven, ravno tako raven igre v obrambi. Na zadnjih tekmah sem uporabljal tudi Močnika, in če bom videl, da tudi v Atenah ne bo prave dnevne forme prvih dveh, bom spet posegel po njem.«

Olimpijo praktično le zmaga še pušča v boju za Top 16, v primeru poraza bi za ohranitev možnosti morala upati na zmago Cantuja v Moskvi. To srečanje bo tako ali tako odigrano popoldne po našem času, tako da bodo zeleno-beli že pred začetkom atenskega obračuna vedeli, kakšno izhodišče imajo.