Zimski športi

Tina Maze vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala

Jurij Završnik / Ekipa
26. 11. 2012, 11.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Za najboljšo slovensko smučarko je odličen konec tedna. Najprej je v soboto zmagala v veleslalomu in sploh prvič na tekmah v Severni Ameriki, temu uspehu je včeraj dodala še tretje mesto na slalomu in tako lepo zaokrožila aspenski vikend.

Slalom je seveda veliko bolj nepredvidljiv kot veleslalom in zdi se, da je v tem trenutku tudi več tekmovalk, ki se lahko borijo za zmago. Pred slalomom bi mnogi stavili na lani nepremagljivo Avstrijko Marlies Schield, že po prvem teku pa je bila odlična njena rojakinja Kathrin Zettel. Tina je imela zelo dobro izhodišče (drugo mesto), toda v drugo je odlično smučala najprej Nemka Maria Höfl-Riesch, potem je Tini uspelo, da jo je prehitela, zaostala pa je za Schieldovo, za katero se je zdelo, da je odpeljala sanjsko vožnjo. Toda tako se je samo zdelo, kajti sanjsko je kot zadnja v drugem teku odpeljala Zettlova in zmagala. Zasluženo. Zelo vesela pa je lahko tudi Tina, ki ji je spet uspel skok na stopničke. Maruša Ferk se je za las uvrstila v drugo vožnjo, tudi na drugi progi pa se ni izkazala, ni prehitela nobene tekmovalke in končala s tremi točkami.

Huda sobota

Mazejeva je v soboto na prvi tekmi v Aspnu dosegla svoj največji uspeh na ameriškem snegu. Dosegla je 58. slovensko zmago v svetovnem pokalu alpskih smučarjev, od tega so jih 23 dosegli smučarji, 35 pa smučarke. Mazejeva ima zdaj deset veleslalomskih zmag ter po eno v smuku, superkombinaciji in slalomu. Le ena superveleslalomska zmaga jo loči od tega, da bi postala šesta smučarka v zgodovini, ki bi zmagala v vseh petih disciplinah. V minuli zimi ni stopila na zmagovalne stopničke pokala, v tej pa je druga smučarka minule sezone na tretji tekmi še drugič premagala vse tekmice.

»Občutki so čudoviti. Smučam res dobro in sem zelo vesela, da lahko dobre vožnje s treninga prenesem tudi na tekmo. Mirna sem in zbrana, ker imam dobro ekipo, tako je precej lažje tekmovati. Bolj verjamem v to, kar imamo in kar delamo. Zmaga na veleslalomu v Aspnu je izjemen dosežek in moram se zahvaliti vsej ekipi,« je po zmagi na sobotni dirki povedala Mazejeva. Že na prvi tekmi na ledeniku Rettenbach je bila Tina precej boljša od konkurence, kar se je ponovilo tudi v Ameriki. »Treningi po Söldnu so bili odlični, in ko sem prišla v stik z ostalimi dekleti, sem dobila določene informacije in bila kar presenečena nad svojim smučanjem. Očitno mi te smuči tako ustrezajo, da na njih res lahko pokažem vse svoje znanje in smučam vrhunsko. Delam to, kar na treningih - nič več in nič manj. Zmage pa so zahtevna stvar, saj moraš početi cel kup stvari, ki ti jih ni treba, če nisi na stopničkah. Ampak to z veseljem vzamem v zakup.«

Toda od kod taka razlika med našo najboljšo smučarko in ostalimi v veleslalomu? »Ne vem. Že po prvi vožnji je bila razlika ogromna, razen do Anne Fenninger, ki je bila blizu. Ostale me sprašujejo, kaj delam, in moj odgovor je, da pač smučam tako, kot znam. Na veleslalomu pa sem tudi na drugi progi napadala do konca, saj je bila Anna zelo blizu,« je zaključila Tina.

Po prvi zmagi v Ameriki je bil seveda zadovoljen tudi vodja ekipe aMaze Andrea Massi. »Tina je bila predlani svetovna prvakinja, lani druga v skupnem seštevku svetovnega pokala, letos pa je naredila še korak naprej. Premagala je strahove, ki jih je imela, preveč spoštovanja. Na veleslalomu je pokazala dve dobri vožnji. Tina v drugo sploh ni vedela, da je Fennigerjeva odstopila, in je napadala na vso moč. Prva vožnja je bila zelo dobra, v drugi pa je imela še rezerve,« je veleslalomsko zmago komentiral Andrea.

Vsi se sprašujejo, kje je skrivnost Tininega odličnega smučanja letos. »Velikih skrivnosti ni, tako da naj ostali kar iščejo in izgubljajo čas ter energijo z iskanjem. Tina je bila 'čudežni otrok', že ko je bila majhna. Svoj čas sem ji potem pomagal, da se je sestavila nazaj, kar je bilo precej težko. Danes pa je končno močna tudi v glavi, poleg vsega drugega: talenta, tehnike, telesne pripravljenosti in odličnih smuči. Poleg tega ekipa deluje zelo dobro. Vse pohvale Liviu Magoniju, ki nadoknadi pomanjkljivosti, ki jih imam v izkušnjah, saj delam na terenu šele pet let. Pri nas ni nikogar, ki bi imel kakšen kompleks, in vsak skuša nadoknaditi pomanjkljivosti drugega. Včasih se bolje odzove Magoni, včasih jaz, velik korak naprej za nas pa je serviser Andrea Vianello. Triumvirat je dober in Tina to čuti. Seveda pa je treba povedati, da je Tina vrhunska tekmovalka, kar sem trdil že pred petimi leti, ko jo je kakšen strokovnjak hotel že odpisati.«

Američani so Črnjanko seveda zasuli z vprašanji in zanimalo jih je vse - od glasbenega videa do Črne na Koroškem. Ni jim jasno, kako lahko zmaguje tekmovalka iz tako majhne države, iz tako male vasi (Črna ima okoli 2300 prebivalcev), zanje je skoraj neverjetno tudi to, da ima Tina tako majhno ekipo okoli sebe. Lindsey Vonn je na veleslalomu (slalom ni startala) pri prvem merjenju zaostajala več kot sekundo (+1,22), nato pa v cilju skoraj za dve (+1,95) ter bila po prvi vožnji šele deseta. V finalu ji je šlo še slabše in je po zdravstvenih težavah, ki so jo pestile v zadnjem obdobju, z 21. mestom končala tudi za Ano Drev, ki je bila na koncu 18. Riescheva, ki je bila pred veleslalomom v skupnem seštevku druga za Mazejevo, lani pa je končala kot tretja smučarka zime, je na svoj 28. rojstni dan odstopila že v zgornjem delu prve proge.