Slovenija

Mankoč po medalji še enkrat potrdil slovo

STA / S.R.
26. 11. 2012, 11.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Štiriintridesetletni Ljubljančan Peter Mankoč je na evropskem prvenstvu v Chartres še enkrat potrdil slovo od plavalnih bazenov.

Na letošnjem prvenstvu v 25-metrskih bazenih je osvojil že svojo 23. in 24. medaljo ter število slovenskih medalj na največjih tekmovanjih zaokrožil na jubilejnih 90.

Plavalec ljubljanske Ilirije in varovanec trenerja Dimitrija Manceviča, ki je dvakrat v karieri postal tudi svetovni prvak, skupaj pa ima zdaj v zbirki z največjih tekmovanj kar 31 medalj, je takoj po tekmi poudaril, da je to njegova zadnja tekma na tovrstnih tekmovanjih v karieri.

Mankoč je kar petkratni udeleženec olimpijskih iger, na prvenstvu v Chartresu pa je bil edini plavalec, ki je nastopil prav na vseh EP tekmah od premiere leta 1996 v Rostocku, zato so njegova razmišljanja o koncu športne poti razumljiva. "Za člansko reprezentanco sem nastopal 16 let in mislim, da je to več kot dovolj. Malo plavalcev nastopa osem let, jaz sem zdržal dvakrat toliko. Že 14. leto zaporedoma se domov vračam z medaljo in če bi mi to kdo napovedal na začetku kariere, bi mu rekel, naj si izmeri vročino," o karieri pravi svetovni rekorder na 100 mešano, ki je moral premoč tokrat priznati mlademu ruskemu plavalcu Vladimirju Morozovu.

Zadnji nastop je tik pred startom zato postal nekaj posebnega. "O tem, da je to zadnja tekma sprva niti nisem razmišljal. Ob odhodu na start pa sem se tega zavedal in dobil kurjo polt. Vedel sem, da moram zbrati in pokazati še zadnje atome moči. Na koncu sem bil presrečen z izidom. Pred prvenstvom ga nisem pričakoval, posebej, ker smo sem prišli sem neposredno z višine in izidi nato lahko nihajo. Zaradi poškodbe noge niti nisem vedel, da bom plaval, a na koncu je zmagalo srce in nastopil sem." A kot sam pravi mu bosta ob tej tekmi v spominu ostala predvsem dva nastopa, tista iz leta 2001 in 2009, ko je postal svetovni rekorder.

Zanesljivo bo Mankoč nastopil le še decembra na svetovnem prvenstvu v Carigradu, a majhna vrata za še kakšno tekmo so odprta. "Že pred dvema letoma sem napovedal, da bom zaključil po tem SP. Taka je trenutna odločitev, če pa bi si novi selektor želel, da pomagam predvsem štafeti, kljub temu, da je nekaj nerešenih stvari na zvezi, verjamem, da se lahko hitro dogovorimo. Sam sem vedno pripravljen pomagati slovenskemu plavanju."

Zadnja tekma izkušenega slovenskega šampiona zaenkrat ostaja nastop v Carigradu: "Na 100 mešano sem si tam želel plavati izid, ki sem ga plaval tukaj, na 100 delfin še malo hitreje. Polfinale ni vprašljiv, mislim pa tudi, da se bom boril za finale."