Zimski športi

Tina Maze zmagala na veleslalomu v Aspnu

STA / S.R.
24. 11. 2012, 22.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Črnjanka Tina Maze je prepričljivo zmagala na veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v Aspnu (1:59,39) in po drugem prvem mestu v zimi obdržala skupno vodstvo v pokalu.

Druga je bila Avstrijka Kathrin Zettel, ki je zaostala devet desetink, tretja pa Nemka Viktoria Rebensburg (1,54). Ana Drev, druga slovenska finalistka, je bila 18. (+3,30).

V finale se nista uvrstili Ilka Štuhec, ki je končala na 36. mestu, in 47. Maruša Ferk, Katarina Lavtar pa je v zaključku nastopa napravila napako in bila po 47. času diskvalificirana.

Mazejeva ima po treh tekmah nove sezone 250 točk in v seštevku pokala vodi z 90 točkami prednosti pred drugouvrščeno Zettlovo (160). Na veleslalomu je slavila že 27. oktobra, ko je na ledeniškem uvodu v sezono potrdila prepričljivo vodstvo po prvi vožnji za svojo dvanajsto zmago v karieri. Za svoj največji uspeh na ameriškem snegu je na progi v Aspnu, ki ima start na 2865 metrih nadmorske višine, dosegla 58. slovensko zmago v svetovnem pokalu alpincev, od tega so jih 23 dosegli smučarji, 35 pa smučarke. Mazejeva ima zdaj deset veleslalomskih zmag ter po eno v smuku, superkombinaciji in slalomu. Le ena superveleslalomska zmaga jo loči od tega, da bi postala šesta smučarka v zgodovini, ki bi zmagala v vseh petih disciplinah. V minuli zimi ni stopila na zmagovalne stopničke pokala, v tej pa je druga smučarka minule sezone na tretji tekmi še drugič premagala vse tekmice.

"Lanska sezona se zame ni iztekla po željah, čeprav sem bila skupno druga. Imela sem veliko težav, naredila sem tudi mnogo napak. Na koncu nisem bila najbolj zadovoljna, saj med drugim nisem zmagala niti na eni tekmi. Ta zima se je začela povsem drugače. Smučam dobro in hitro," je takoj po nastopu povedala Mazejeva. Z drugo startno številko je izvrstno začela prvo tekmo letošnje ameriške turneje, ki ji v preteklosti ni prinesla res vrhunskih izidov. V prvi vožnji je nastopila kot druga in Rebensburgovo, olimpijsko zmagovalko iz Vancouvra (2010), prehitela za sekundo in 62 stotink. Takoj nato se je s starta pognala branilka velikega kristalnega globusa.

Američanka Lindsey Vonn je že pri prvem merjenju zaostajala več kot sekundo (1,22), nato pa v cilju skoraj za dve (+1,95) ter bila po prvi vožnji šele deseta. V finalu ji je šlo še slabše in je po zdravstvenih težavah, ki so jo pestile v zadnjem obdobju, z 21. mestom končala tudi za Drevovo. Nemka Maria Höfl Riesch, ki je bila pred to tekmo v skupnem seštevku pokala druga za Mazejevo, lani pa je končala kot tretja smučarka zime, je na svoj 28. rojstni dan odstopila že v zgornjem delu prve proge. Pri tem se je močno udarila v levo ramo.

Pred finalom je bila druga Avstrijka Anna Fenninger, ki je zaostajala 12 stotink, tretja njena rojakinja Zettlova (+1,06), četrta Italijanka Irene Curtoni (+1,31), peta pa Rebensburgova (+1,62). Slednja je prevzela vodstvo po drugem nastopu, ko je ugnala Švicarko Laro Gut. Curtonijeva se je uvrstila za obe omenjeni, Zettlova pa je s tekočo vožnjo pred zadnjima dvema nastopoma s 64 stotinkami prednosti prehitela Rebensburgovo. Fenningerjeva je kmalu po startu napravila napako in končala v snegu. S tem je imela Mazejeva odprto pot do novega slavja, ki ga je tudi prepričljivo udejanjila.

Drevova, druga slovenska finalistka, je imela v prvi vožnji devet desetink zaostanka že pri prvem merjenju ter 2,43 pri drugem, v zaključku pa je smučala bolje in si zagotovila drugi nastop. Začela ga je s 25. mesta in tremi sekundami zaostanka. Finalistka je bila že v Söldnu, ko je s 13. mestom izenačila svoj tretji izid v karieri, nanj pa se je povzpela z 22. položaja po prvi progi. Tudi tokrat je v finalu pridobila nekaj mest. Ferkova je bila sicer pri prvem merjenju enakovredna Drevovi, nato pa je napravila preveč napak, da bi lahko upala na preboj med trideseterico. Temu cilju je bila izmed Slovenk blizu Štuhčeva, ki je preboj v finale zgrešila za 35 stotink.

V nedeljo bo v Aspnu na programu še slalom.