Slovenija

Španija naj bi zaprosila za okoli 40 milijard evrov za pomoč bankam

STA
26. 11. 2012, 12.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Španija bo za pomoč bankam območje evra zaprosila za vsoto v višini od 40 milijard do 42,5 milijarde evrov, danes poroča španski časnik El Pais, ki se sklicuje na vire pri španski vladi.

Španske banke bodo morale v zameno za pomoč skozi korenito prestrukturiranje in krčenje dejavnosti, območje evra pa naj bi pomoč odobrilo sredi decembra. Večji del pomoči, okoli 37 milijard evrov, naj bi po pisanju El Paisa odpadlo na pomoč štirim najbolj problematičnim bankam, ki jih je morala Španija v vmesnem obdobju nacionalizirati. Gre za najbolj razvpito Bankio in pa regionalne banke Novagalicia, Catalunya Caixa in Banco de Valencia.

Preostanek naj bi odpadel na dokapitalizacijo t.i. slabe banke, ki jo je Španija ustanovila v okviru najnovejše reforma španskega bančnega sistema. Za ta namen naj bi partnerice v evrskem območju zaprosila za 2,5 milijarde evrov, pred tem pa mora dokončati še postopke za začetek delovanja slabe banke.

Nekje med dvema in tremi milijardami evrov pa naj bi Španija namenila za pomoč bankam v zasebni lasti, ki bi potrebovale pomoč pri dokapitalizaciji in prestrukturiranju.
Vlada v Madridu se je po poročanju El Paisa do konca trudila še dodatno zmanjšati potrebo po finančni pomoči iz mehanizmov za stabilnost evra, a je bil proces iskanja zasebnih vlagateljev oziroma združitev pri vrsti manjših regionalnih bank neuspešen.
Prav vse banke v težavah pa bodo morale v navezi z Evropsko komisijo opredeliti načrte za korenito prestrukturiranje bančnega poslovanja.

Evropski komisar za konkurenco, sicer Španec Joaquin Almunia bo v sredo predstavil načrte za omenjene štiri nacionalizirane banke in pa predviden obseg dokapitalizacije za te banke. V minulih dneh je bilo govora o 35 milijardah, sedaj pa se govori o 36 oziroma 37 milijardah.

Območje evra naj bi sicer sredstva sprostilo sredi decembra, denar pa naj bi na račun španskega sklada za pomoč bankam (Frob) prišel iz nedavno zagnanega stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM).

Zahtevano prestrukturiranje v zameno za pomoč naj bi bilo zelo korenito, predvsem štiri nacionalizirane banke pa bodo morale skozi strogo "shujševalno kuro", tudi pri številu zaposlenih. Bankia naj bi tako morala število zaposlenih zmanjšati za 6000, Novagalicia za 2000, Catalunya Caixa pa za 1000.

Od izbruha krize leta 2008 je sicer v regionalnih bankah delo izgubilo že 22.000 ljudi, ostalo pa jih je okoli 110.000. Po tem novem posegu naj bi jih bilo zaposlenih še nekaj nad 100.000.

Evropska komisija in Frob pa v zameno za pomoč ne bosta zahtevala le odpuščanj. Banke bodo morale svojo dejavnost omejiti zemljepisno na regije, kjer domujejo, oziroma v primeru Bankie le na španski trg. Poleg tega se bodo morale omejiti na poslovanje s prebivalstvom in občutno zmanjšati bilančno vsoto s prodajo dela premoženja oziroma dejavnosti.

Območje evra je tej državi sicer že julija za reševanje bank odobrilo do 100 milijard evrov pomoči, a Španija uradno še ni zaprosila za pomoč.